Hae:
Etusivu » METSO on vapaaehtoista suojelua » Virkistys- ja retkeilykohteet

Virkistys- ja retkeilykohteet

METSOsta voi nauttia monin eri tavoin ja METSO tarjoaa useita erilaisia vaihtoehtoja niin metsänomistajalle kuin muutenkin metsissä viihtyville.

METSO tarjoaa myös retkeily- ja virkistysmahdollisuuksia. Retkeilyyn soveltuviin  METSO-metsiin on mahdollista mennä tutustumaan paikan päälle. Esittelemme joitakin METSO-kohteita tarkemmin, painottaen  kohteiden luontoarvoja.

 


Retkeilyyn sopivat laajat kohteet

METSO-ohjelmassa on suojeltu joitakin yli sadan hehtaarin kohteita, joista osa soveltuu hyvin myös retkeily- ja virkistyskäyttöön. Näistä useimmat on ostettu valtiolle suojelualueiksi kunnilta, yrityksiltä tai yhteisöiltä. Vaikka monimuotoisuuden turvaaminen on suojelualueiden keskeisin tehtävä, pidetään monilla laajoilla suojelualueilla yllä polkureitistöjä ja rakennetaan uusia reittejä sekä muuta retkeilyvarustusta. Luonnosta, METSOsta ja suojelualueista kiinnostuneet ovat tervetulleita tutustumaan näihin alueisiin.


Bjurs, Inkoo, Uusimaa
Vaihtelevia saaristometsiä Bjursissa. Bjursin METSO-suojelualue sijaitsee Inkoon Barösundissa. Suurin osa suojelualueesta on Orslandetin saaressa, mutta suojeltua aluetta on myös lähisaarissa. Alueen pinta-ala on noin 400 hehtaaria, josta 100 hehtaaria on merialuetta.
Tutustu Bjursiin

Granvik, Parainen, Varsinais-Suomi
Lehtoisia, tuoreita ja korpisia metsiä sekä karuja kallioiden maisemamänniköitä ja kulttuurimaisemaa. Kallioisten mäkien päältä on hienot näkymät Saaristomerelle. Valtion omistuksessa oleva Granvikin METSO-alue on Varsinais-Suomessa saaristokaupunki Paraisilla kiinteän tieyhteyden päässä. Valtion omistukseen siirtynyt alue käsittää noin 230 hehtaaria maa-aluetta ja noin 250 hehtaaria Saaristomerta.
Tutustu Granvikiin

Lapakisto, Nastola, Häme
Nastolan Lapakiston luonnonsuojelualue on ruuhka-Suomen sydämessä sijaitseva monipuolinen, karu ja maastoltaan vaihteleva retkeilykohde. Sen pinta-ala noin 230 hehtaaria, josta 18 hehtaaria on vesialueita. Lapakisto on erinomainen esimerkki yksityisenä suojelualueena rauhoitetusta kunnan METSO-kohteesta, jolla on edessään loistava tulevaisuus.
Tutustu Lapakistoon

Störsvik, Siuntio, Uusimaa
Siuntion Störsvik on suojeltua METSO-metsää osana laajaa merellistä virkistysaluetta. Aluekokonaisuus tarjoaa mahdollisuuksia samoilusta hiekkarannalla löhöilyyn. Störsvikin suojelualueen koko on noin 190 hehtaaria.
Tutustu Störsvikiin

Yölinnunkuru, Paltamo, Kainuu
Yölinnunkuru on Kainuun rehevään vaarajaksoon sijoittuva monipuolinen, 51 hehtaarin suuruinen luontokohde, jossa on erityistä, vanhan luonnonmetsän lajistoa. Nimi Yölintu viitannee huuhkajaan, joka on pesinyt aiemmin kurun kalliojyrkänteellä. Alue on hieno esimerkki metsäyhtiön (UPM Kymmene) perustamasta yksityisestä suojelualueesta, joka sopii myös retkeilyyn ja soveltuu hyvin Kainuussa matkaileville päiväretkikohteeksi.
Tutustu Yölinnunkuruun.