Tulosta
 


Kosteus- ja hometalkoiden uutiskirje nro. 10
Mistä löytyisi uusi talonlukutaito?

Tietokonesukupolvi omaksuu vaivatta uusien teknisten laitteiden koukerot, lapset käytännössä syntyvät kännykkä kädessään eikä verkossa surffailu tuota kolmevuotiaalle juurikaan päänvaivaa. Samalla on kuitenkin kadonnut jotakin muuta tärkeää: talonlukutaito.

Lue pääkirjoitus.
Odotettu opetusmateriaali pientalojen riskirakenteista valmisKosteus- ja homevaurioalan ammattilaisille suunnatusta koulutuksesta on puuttunut rakennusten riskirakenteiden tutkimiseen keskittyvä, kattava opetusmateriaali. Nyt puutteeseen on vastattu, sillä talkoissa valmistuneessa hankkeessa on tuotettu laaja visuaalinen pientaloja käsittelevä opetusmateriaali Tunnista ja tutki riskirakenteet.

Lue lisää »

KAS kummaa – korjaushankkeelle uusi työkalu!
”KAS antaa kokonaiskuvan hankkeesta myös rakennusalan ulkopuolisille.” 

– Paavo Kero, TTKK.
Kosteus- ja hometalkoissa on valmistumassa uusi käytännönläheinen korjausprosessin arviointi- ja seurantalomake KAS, joka kiteyttää hankkeen perustiedot yhteen paikkaan. Kaikille osapuolille ymmärrettävään muotoon koottu hanketieto vähentää tietokatkoksia ja selkeyttää vastuunjakoa, mikä pienentää korjaushankkeen epäonnistumisen riskiä.

Lue lisää »

Tilaajan ohje koulutuskiertueellaSisäympäristöongelmien onnistuneen ratkaisemisen kannalta on tärkeää, että tilaaja tuntee sisäilmastoselvityksen ja korjaushankkeen etenemisen vaiheet sekä osaa määritellä oikein kussakin vaiheessa tarvittavat palvelut ja saa vertailukelpoisia tarjouksia. Tilaajan työkaluksi on laadittu uusi Tilaajan ohje, johon sisältyy mm. mallipohja konsulttipalveluiden tilaamiseen.

Lue lisää »

Rakennusvalvonta: Lisää tietoa, osaaminen jakoon”Rakennusvalvonnalla on arvostettu asema ja edellytykset viedä laatuasioita eteenpäin”

– Mervi Abell
Talkoissa tehdyn selvityksen mukaan kuntien rakennusvalvonnan henkilöstö kaipaa lisää tietoa kosteus- ja homevaurioista sekä kanavaa olemassa olevan tiedon jakamiseen. Terveysviranomaiset toivovat tiiviimpää yhteistyötä rakennusvalvonnan kanssa. Yhtenä ratkaisuna nähtiin sähköisen oppimisympäristön ja keskustelufoorumin luominen.

Lue lisää »


Terveystarkastajille apua piilevien kosteusvaurioiden selvittämiseen


 
Terveystarkastajien avuksi on valmistumassa uusi työkalu rakenteissa olevien piilovaurioiden aiheuttamien terveyshaittojen selvittämiseen. Nyt valmistuvassa ohjeessa kerrotaan, miten ja minkälaisissa tapauksissa rakenteita lähdetään avaamaan. Ohjeen jalkauttamiseksi on suunnitteilla myös koulutusta AVI:n toimesta ensi syksynä.

Lue lisää »
Hengitysliitto: Talkoissa on oikea tekemisen meininki” Vielä enemmän yhteen hiileen puhaltamista ja asiantuntijoille sama sävel, niin hyvä tulee”

– Tapani Moilanen, Hengitysliitto
Hengitysliitossa ei tarvinnut kahta kertaa miettiä yhteistyötä Kosteus- ja hometalkoiden kanssa. "Meillä talkoisiin lähtö oli ihan selviö. Tämä on erinomaisen tärkeää työtä, kun asioita viedään näin kohdennetusti eteenpäin. Talkoissa on oikea tekemisen meininki", perustelee Hengitysliiton korjausneuvoja Tapani Moilanen.

Lue lisää »


Hallitus esittää rahaa kosteus- ja homevaurioiden korjauksiin.
Eduskunnalle annetussa hallituksen lisätalousarvioesityksessä esitetään tänä vuonna alkaviin oppilaitosten korjaushankkeisiin 20 miljoonaa euroa sekä sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköiden korjaushankkeisiin 10 miljoonaa euroa. Mikäli eduskunta hyväksyy esitetyt määrärahat, myönnetään avustukset ensisijaisesti kosteus- ja homeongelmia sisältävien rakennusten korjaamiseen. Avustusten saamiselle asetetaan ehtoja, joilla varmistetaan suoritettavien korjausten laatu ja siinä tullaan hyödyntämään myös Kosteus- ja hometalkoiden asiantuntemusta. Lisätietoja Jari Keinänen, STM.

Hohoi talkoolaiset! Iloksemme talkooväestä on tullut kysyttyjä luennoitsijoita ja asiantuntijoita erilaisissa tapahtumissa ja seminaareissa. Muistattehan laittaa Karoliinalle tiedon aina, kun käytte kertomassa talkooviestiä eteenpäin – uutisoimme isoista ja pienistä tapahtumista mielellään talkoosivustolla. Sivuilla on myös kalenteri, johon tapahtumia kootaan. Ilmoita siis menovinkki hyvissä ajoin, niin saadaan väki liikkeelle! Ja kuviakin saa laittaa tulemaan: karoliina.viitamaki(at)ymparisto.fi

Kosteus- ja hometalkoiden työmaakokous 2012. Talkooväki kokoontuu Kuopioon 27.-28.9. Pääteemana kolmannessa vuositapaamisessa on alan koulutus- ja pätevöityminen – miten Suomeen luodaan uusi, houkutteleva ja työllistävä urapolku? Merkitse ajankohta kalenteriin, kutsu tulossa toukokuussa!
STOP HOMEELLE!
Kosteus- ja hometalkoot on viisivuotinen valtakunnallinen ohjelma, joka tarttuu järein keinoin rakennuskantaamme piinaavaan ongelmaan. Talkoiden tehtävänä on saattaa alkuun maamme rakennuskannan tervehdyttäminen, vähentää kosteus- ja homevaurioiden aiheuttamia haittoja ja estää uusien vaurioiden syntyminen. Jättityömaata koordinoi ympäristöministeriö ja talkoot jatkuvat vuoteen 2014 asti. Mukana on jo satoja asiantuntijoita sekä kymmeniä toimijoita ministeriöistä yrityksiin ja oppilaitoksista järjestöihin. Uutiskirje Maili talkoisiin kertoo talkoiden tuoreimmat kuulumiset - tervetuloa mukaan!

Ympäristöministeriö
PL 35, 00023 Valtioneuvosto
Käyntiosoite: Kasarmikatu 25, 00130 Helsinki
Puh. 020 610 100 (vaihde)