Tulosta
 


Kosteus- ja hometalkoiden uutiskirje nro. 11
Talonomistaja on aktiivilomailija

Kesäloma lähestyy ja talkoopäällikkö hamstraa lähikaupasta aurinkoöljyä, bisseä ja makkaraa sekä kalastustarvikekaupasta uistimia ja matoja. Ja valmistautuu viettämään neljä viikkoa laiturilla aurinkoa ottaen tai korkeintaan veneen kokassa ongiskellen. Melkein uskoitte? Viitsi, viitsi sanoisi Jani-Petteri.

Lue pääkirjoitus.
Talkoot laajenevat kotisohvilleKesän jälkeen talkoissa käynnistyy kansalaisviestinnän vyöry. Syyskuussa avautuu talkoiden rakentama verkkosivusto – odotettu, käytännönläheinen tietopankki kaikille kansalaisille. Syksyn tullen kosteus- ja homevauriotietoa saa jopa mukavasti kotisohvalle, kun MTV3-kanavalla käynnistyy Suomen tunnetuimpien rakennusalan ammattilaisten, Harjakaisen ja Piisisen talkoot. 12-osainen TV-sarja lanseeraa Suomessa ennennäkemättömän infotainment-ohjelmakonseptin lauantai-illan parhaaseen katseluaikaan.

Lue lisää »

Mitä vaikutuksia uusilla korjausrakentamisen energiamääräyksillä on taloyhtiöihin?
Miten energiatodistuslainsäädäntö muuttuu vuonna 2013? Päivitä tietosi energiatodistuksista ja korjausrakentamisen energiamääräyksistä. Seminaarikiertue starttaa lokakuussa.

Lue lisää »

Talkoot, RKL ja Omakotiliitto yhdessä kiertueelleRakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL, Kosteus- ja hometalkoot sekä Omakotiliitto käynnistävät syksyllä peräti 30 paikkakuntaa kattavan yhteisen luentokiertueen. Tapahtumissa jaetaan tietoa kosteus- ja homevaurioiden ennaltaehkäisystä niin ammattilaisille kuin omakotiasujille. Kosteus- ja hometalkoot on myös esillä RKL:n osastolla Tampereen Asuntomessulla, missä teemana on pientalotyömaan materiaalien suojaaminen ja rakentamisen aikainen kosteudenhallinta.

Lue lisää »

Senaatti kartoittaa vaaran merkitTalkoissa tiiviisti mukana oleva Senaatti-kiinteistöt on tehnyt jo usean vuoden ajan töitä kosteus- ja homevaurioiden ennaltaehkäisemiseksi omassa kiinteistökannassaan. Tuoreimpana on valmistunut kiinteistöhuollon kortti ja seuraavaksi ryhdytään kartoittamaan sisäilmaongelmia ennakoivia tunnuslukuja rakennuksissa.

Lue lisää »
Koulut ja hoitolaitokset kuntoon pitkän tähtäimen suunnitelmalla


 
Kosteus- ja hometalkoiden tavoitteena on sisäilmaongelmien haltuunotto myös kouluissa ja sosiaali- ja terveyssektorin rakennuksissa. Opetus- ja kulttuuriministeriön, sosiaali- ja terveysministeriön sekä kuntien yhteistyönä on laadittu vuosille 2012–2020 ajoitettu suunnitelma siitä, miten edetään terveyshaittoja aiheuttavien kosteusvaurioiden poistamiseksi näissä rakennuksissa.

Lue lisää »

Uudet erikoisosaajat koulunpenkille syksylläVuoden vaihteessa alkanut kosteus- ja homevauriokorjaajan erikoisammattitutkinnon pilottikoulutus saa syksyllä jatkoa. JAKK:n Jyväskylän toimipisteessä käynnistyy 18. syyskuuta talonrakennusalan erikoisammattitutkintoon valmistava kosteus- ja homekorjaajan koulutus.

Lue lisää »

Kosteus- ja homealan pätevöitymisjärjestelmä FISE:lle?Kosteus- ja hometalkoot on tehnyt ehdotuksen rakennus-, LVI- ja kiinteistöalan henkilöpätevyyksistä vastaavalle FISE Oy:lle kuntotutkijoita, korjaussuunnittelijoita ja korjaustyön työnjohtajia koskevien pätevyyksien perustamisesta. Mietinnässä on kattava kolmi- tai neliportainen pätevöitymisjärjestelmä.

Lue lisää »Sisäilmayhdistys välittää voimallisesti talkooviestiäTalkooviesti mukana kaikessa paitsi laskuissa.
Sisäilmayhdistys ry:n tehtävänä on siirtää tietoa tutkijoilta käytännön toimijoille. Tätä työtä yhdistys tekee mm. järjestämällä maksuttomia Sisäilmastoseminaareja ja Sisäilmapajoja sekä jakamalla tietoa messutapahtumissa yhdessä muiden alan toimijoiden kanssa. Yhdistys toimittaa myös sisäilma-aiheeseen liittyviä oppaita eri paikkakunnilla sijaitseviin sisäilmainfopisteisiin. Yhteistyö tietoa tuottavien tahojen, kuten Kosteus- ja hometalkoiden kanssa on tiivistä.

Lue lisää »


Talkoot mukana Tampereen asuntomessuilla
Talkoot ovat mukana heinä-elokuun vaihteessa Tampereella järjestettävillä asuntomessuilla yhdessä RKL:n ja Sisäilmayhdistyksen kanssa. RKL:n messupisteellä teemana on pientalotyömaan materiaalien suojaaminen ja rakentamisen aikainen kosteudenhallinta. Messuyleisöä pysäytetään tutustumaan aiheeseen kuvataulusarjan avulla ja pisteellä olevat asiantuntijat neuvovat, miksi ja miten pientalotyömaan materiaalit suojataan. RKL järjestää Tampereen asuntomessujen yhteydessä 9.8. myös perinteisen Rakennusasiantuntijapäivän, jossa käsitellään tänä vuonna mm. kosteus- ja homeaiheita.
Talkoot näkyvät messuilla myös uuden ajan pilottikohde Hyvinvointikodissa, jonka yhteen huoneeseen rakennetaan Sisäilmayhdistyksen sisäilmainfopiste. Pisteessä ovat talkoiden ohella mukana Allergia- ja astmaliitto, Hengitysliitto, Säteilyturvakeskus sekä sosiaali- ja terveysministeriö. Piste on auki koko messujen ajan ja 14 päivänä eri organisaatioiden asiantuntijat neuvovat messukävijöitä sekä jakavat tietoa maksutta.

Talkoiden vuositapaaminen Kuopiossa 27.-28.9.2012 – ilmoittaudu nyt!
Teemana on tänä vuonna alan koulutus ja pätevöityminen. Miten Suomeen luodaan uusi, houkutteleva urapolku, pätevöitynyt ammattikunta ja työllistävä erikoisosaamisala? Kuulemme myös, miten eduskunnan
tarkastusvaliokunnan työ etenee ja millaisin työkaluin talkoot opastaa kansalaisia talojensa parempaan kunnossapitoon. Valtiovallan tervehdyksen talkooväelle tuo kansanedustaja, eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Raija Vahasalo. Lisätietoja ja ilmoittautumiset

Kosteusmittausraporttien laatu tarkastelussa. Kosteusmittausraporttien perusteella tehdään usein kustannuksiltaan varsin merkittäviä ratkaisuja. Raportteja tarkastelevassa tutkimuksessa havaittiin kehitettävää sekä raporttien laadussa että niiden tulosten tulkinnassa. Aalto yliopistossa on aiheeseen liittyen valmistumassa tekniikan ylioppilas Jyri Lehtorannan diplomityö. Lue lisää
STOP HOMEELLE!
Kosteus- ja hometalkoot on viisivuotinen valtakunnallinen ohjelma, joka tarttuu järein keinoin rakennuskantaamme piinaavaan ongelmaan. Talkoiden tehtävänä on saattaa alkuun maamme rakennuskannan tervehdyttäminen, vähentää kosteus- ja homevaurioiden aiheuttamia haittoja ja estää uusien vaurioiden syntyminen. Jättityömaata koordinoi ympäristöministeriö ja talkoot jatkuvat vuoteen 2014 asti. Mukana on jo satoja asiantuntijoita sekä kymmeniä toimijoita ministeriöistä yrityksiin ja oppilaitoksista järjestöihin. Uutiskirje Maili talkoisiin kertoo talkoiden tuoreimmat kuulumiset - tervetuloa mukaan!

Ympäristöministeriö
PL 35, 00023 Valtioneuvosto
Käyntiosoite: Kasarmikatu 25, 00130 Helsinki
Puh. 020 610 100 (vaihde)