Tulosta
 

Joulukuu 2012

Kosteus- ja hometalkoiden uutiskirje nro. 13
Pätevöitynyt osaaja tarvitaan joka vaiheeseen

Kosteus- ja hometalkoiden tärkeimpiä tavoitteita on home- ja sisäongelmia tutkivien ja korjaavien henkilöiden lisäkouluttaminen ja heidän pätevyytensä todentaminen.
Suunnitelma ja yhteinen näkemys tämän saavuttamiseksi on syntynyt yli sadan hengen voimin kaksivuotisessa talkoohankkeessa. Nyt on aika viedä suunnitelma käytäntöön ja saada alalle yhtenäinen,
osaava ja tunnistettava ammattikunta.

Lue pääkirjoitus
Asuntokaupan turva -hanke loppusuoralla - Opas ostajille ja myyjille valmistumassaKaksi vuotta sitten käynnistynyt asuntokaupan turvan parantamiseen tähtäävä talkoohanke on päättymässä. Joulukuussa ilmestyy kiinteistön myyjille ja ostajille suunnattu käytännönläheinen opas Tunne talosi – turvaa kauppasi. Alkuvuodesta julkistettavassa hankkeen loppuraportissa ehdotetaan lukuisia toimia kiinteistökaupan osapuolten turvan parantamiseksi, jotta kosteus- ja homevaurioista aiheutuvilta riidoilta vältyttäisiin. Hanketiimin työmaa on ollut vaiherikas ja mielenkiintoinen.

Lue lisää »

Toivottu sisäilmakoulutus terveydenhuollon asiantuntijoille toteutuu
Sosiaali- ja terveysministeriö käynnistää osana Kosteus- ja hometalkoita yhteistyössä Työterveyslaitoksen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa terveydenhuollon ammattilaisille räätälöidyn sisäilmakoulutuksen. Mukana koulutuksen suunnittelussa ja toteutuksessa on myös Lääkäriseura Duodecim.

Lue lisää »
Harjakaisen ja Piisisen talkoot porautuu kansan sydämiinKosteus- ja homevaurioista sekä niiden ennaltaehkäisystä kertova koko perheen uusi viihdeohjelma on lunastanut paikkansa TV-katsojien kotisohvilla lauantain alkuillasta. MTV3-kanavalla pyörivä uudentyyppinen infotainment-sarja on kirvoittanut odotetusti monenlaista palautetta. Sarjan tärkein tehtävä on herättää ja ohjata katsojia verkkoon uudelle hometalkoot.fi-sivustolle, luotettavan tiedon äärelle.

Lue lisää »

Kosteus- ja hometalkookoulutus vetää salit täyteenKosteus- ja hometalkoiden ja RKL:n ja OKL:n yhteinen kansalaiskiertue on otettu innostuneesti vastaan. Syksyllä on pidetty yhdeksän maksutonta tilaisuutta ympäri Suomen, ja reilu tuhat ihmistä on jo käynyt kuuntelemassa kosteus- ja homevaurioiden ennaltaehkäisystä. Aihe on kiinnostanut sekä alan ammattilaisia että tavallisia kansalaisia. Valistustyö jatkuu myös ensi vuoden puolella.

Lue lisää »


Tutkimus- ja korjausopasmiehet riskikuvien takana


Rakenteiden kuntotutkija Pertti ”Pera” Heikkistä ja AD Anssi Nousiaista on kiittäminen Tunnista ja tutki riskirakenne -opetusmateriaalin luomisesta. Miesten taidonnäytteet ovat levinneet alan ammattilaisille ja omakotitalorakentajille paitsi hometalkoiden nettisivujen, myös RKL:n ja Kosteus- ja hometalkoiden koulutuskiertueen myötä ympäri Suomen. Lue lisää »


Hometalkoot etsii kuvauskohteita opetusvideoita varten! Uudelle hometalkoot.fi-sivustolle tuotetaan  toivottuja videoita, joissa opastetaan omakotitalojen omistajia tunnistamaan kosteusvaurioita aiheuttavia riskejä ja ennaltaehkäisemään vaurioiden syntymistä. Videoita varten etsitään tavallisia pientaloja, joissa voi olla sekä hyviä ratkaisuja että ongelmakohtia, myös remontissa olevat käyvät mainiosti.
Kohteista kuvataan yksittäisiä tiloja eikä kohdetta tunnista videolla.
Kaikki vinkit tervetulleita, toimi nopeasti ja laita viesti: karoliina.viitamaki(a)ymparisto.fi. Talkoot kiittää!

Urakkatarjousten vertailu helpottuu. Urakkasopimusasiakirjoihin laaditaan erilliset liitteet kosteus- ja homevauriotyömaita koskevista erikoistöistä. Liitteet varmistavat, että tilaaja ja urakoitsijat puhuvat samaa kieltä jo tarjousvaiheessa ja vähentävät urakka-asiakirjojen tulkintaeroja ja taloudellisia näkemyseroja korjaustyömaalla. Suomen Sisäilmakeskuksen tutkimusinsinööri Juha Lappalainen tekee liitteet Kosteus- ja hometalkoille ylemmän AMK:n lopputyönä ja ne ovat saatavilla huhtikuussa 2013 hometalkoiden nettisivulta. Työn ohjaajana toimii valvontapäällikkö Esko Lindblad.

KAS – onko lomake toiminut toivotulla tavalla? Korjaushankkeen arviointi ja seuranta (KAS) -lomakkeen isä Paavo Kero toivoo käyttökokemuksia lomakkeen toimivuudesta. Kaikki palaute on tervetullutta! Yhteystietonsa ilmoittaneille (nimi ja sähköposti) lähetetään päivitetty versio lomakkeesta, jos sitä kehitetään eteenpäin. Lisätietoa: Paavo Kero, Tampereen teknillinen yliopisto, puh. 040-198 1283, paavo.kero(a)tut.fi

Koulutuskiertueet jatkuvat 2013. Kosteus- ja homeasiaa sekä ammattilaisille että suurelle yleisölle tarjoavat kaksi eri koulutuskiertuetta jatkuvat jälleen joulun jälkeen. Kiinteistöliiton vetämä Energiaviisas asuintalo -kiertueen tulevat luennot löytyvät netistä osoitteessa www.taloyhtio.net/ajassa/energiakiertue sekä RKL:n, talkoiden ja Omakotiliiton koulutustapahtumien aikataulut: http://www.rkl.fi/koulutus/muu_koulutus/fi_FI/Kosteus_ja_hometalkoot/
STOP HOMEELLE!
Kosteus- ja hometalkoot on viisivuotinen valtakunnallinen ohjelma, joka tarttuu järein keinoin rakennuskantaamme piinaavaan ongelmaan. Talkoiden tehtävänä on saattaa alkuun maamme rakennuskannan tervehdyttäminen, vähentää kosteus- ja homevaurioiden aiheuttamia haittoja ja estää uusien vaurioiden syntyminen. Jättityömaata koordinoi ympäristöministeriö ja talkoot jatkuvat vuoteen 2014 asti. Mukana on jo satoja asiantuntijoita sekä kymmeniä toimijoita ministeriöistä yrityksiin ja oppilaitoksista järjestöihin. Uutiskirje Maili talkoisiin kertoo talkoiden tuoreimmat kuulumiset - tervetuloa mukaan!

Ympäristöministeriö
PL 35, 00023 Valtioneuvosto
Käyntiosoite: Kasarmikatu 25, 00130 Helsinki
Puh. 020 610 100 (vaihde)