Tulosta
 

Maaliskuu 2013

Kosteus- ja hometalkoiden uutiskirje nro. 15
Voittamattomat mikrobit?

Mikrobeilla on luonnon kiertokulussa omat tehtävänsä, joita ne toteuttavat meistä piittaamatta. Hiljaisella, järkähtämättömällä tavallaan osa niistä pyrkii palauttamaan ihmisen käyttämän tai muovaaman aineen takaisin luonnon käytettäväksi - alkuaineiksi tai molekyyleiksi. Niin myös rakennuksissa. Mikrobien voima ja oveluus tuli todistettua jälleen, kun talkoisiin osallistuneet mikrobiologian ja toksikologian huippututkijat joutuivat nostamaan kädet pystyyn yrittäessään löytää luotettavaa työkalua sisäilman mikrobiperäisen toksisuuden arviointiin. Paljon saatiin selville, mutta ei vieläkään tarpeeksi.

Lue pääkirjoitus
Talokaupan turvan parantamiseen tähtäävä hanke valmistui – opas ja loppuraportti uunista ulosYksi talkoiden keskeisistä hankkeista saateltiin maaliin helmikuussa, kun Asuntokaupan turvan parantaminen -hankkeen loppuraportti julkistettiin. Tiina Koskinen-Tammen luotsaaman kolmivuotisen työn sivutuotteena syntyi myös tuiki tarpeellinen käytännön opas talokaupan osapuolille.

Lue lisää »

Mitkä ovat tilaajan työkalut terveen talon tilaamiseksi?
RAKLI käynnistää keväällä 2013 sarjan hankintaklinikoita, joiden tavoitteena on vähentää merkittävästi rakennusten, rakenteiden ja rakennusmateriaalien kastumisesta ja kosteudesta johtuvia sisäilma- ja laatuongelmia.

Lue lisää »

Talkoiden väliarviointi viitoittaa työtä eteenpäinKosteus- ja hometalkoiden onnistumista mitataan säännöllisillä arvioinneilla. Toisella arviointikierroksella kiitosta tuli etenkin talkoiden vahvasta yhteen kokoavasta voimasta ja talkooväen ripeästä otteesta työhön. Tulevaisuuden ison tavoitteen – terveellisten ja turvallisten talojen – saavuttamisessa keskeistä on päättäjien ja kansalaisten aktivointi.

Lue lisää »
Eduskunnan tarkastusvaliokunnan kynät sauhuavatTuija Braxin johtaman tarkastusvaliokunnan mietintö kosteus- ja homeongelmien ratkaisemiseksi muotoutuu kovaa vauhtia. Alkututkimuksen jälkeen moni talkooväen edustajakin on ollut asiantuntijana valiokunnan kuultavana. Mietinnön on määrä valmistua huhtikuun lopulla ja aikanaan se käsitellään eduskunnan täysistunnossa.

Lue lisää »

TOXTEST valmistui – homeongelman tunnistamiseen ei löytynyt uutta menetelmääKosteusvaurioituneiden rakennusten homeongelmien tunnistamiseen ei suurista toiveista huolimatta löytynyt uutta menetelmää TOXTEST-tutkimushankkeessa. Laajan kolmevuotisen hankkeen tavoitteena oli kehittää sisäilman pölynäytteille soveltuva toksisuuden arviointimenetelmä. TOXTEST-loppuraportti julkistettiin sosiaali- ja terveysministeriössä 6.3.

Lue lisää »Talkoiden koulutusjuna jyskyttää halki Suomen – ketkä ovat kiertueen ohjaimissa?

Kosteus- ja hometalkoiden koulutuskiertue kosteus- ja homevaurioiden ennaltaehkäisemiseksi jatkuu. RKL ja Suomen Omakotiliitto sysäsivät valistuskiertueen käyntiin viime syksynä ja nyt myös Rakennustieto on liittynyt mukaan. Kiertue vetää edelleen salit täyteen, mikä kertoo siitä, että talonomistajien tiedonjano on kova.

Lue lisää »


Talkoissa kerätty materiaali löytyy osoitteesta uutiset.hometalkoot.fi.
Kosteus- ja hometalkoiden verkkosivuille on kerätty paljon hyödyllistä, talkoissa nikkaroituja tutkimuksia ja ohjeita. Sivustoja kehitetään edelleen, jotta ne palvelisivat entistä paremmin niin ammattilaisia kuin kosteus- ja homevauriotietoa etsiviä kansalaisiakin. Voit lähettää omia ehdotuksia ja ideoita osoitteeseen karoliina.viitamaki@ymparisto.fi

Viimeisimmät tutkimustulokset esitellään Sisäilmastoseminaarissa 13.3.2013.
Sisäilmastoseminaari on Sisäilmayhdistys ry:n, SIY Sisäilmatieto Oy:n ja Aalto-yliopiston Energiatekniikan laitoksen LVI-tekniikan järjestämä, suomalaisen sisäilmastotutkimuksen esittelytilaisuus alan ammattilaisille ja asiasta kiinnostuneille. Maksuton seminaari järjestetään nyt 28.kerran ja se pidetään uudessa paikassa, Helsingin Messukeskuksen kongressialueella Pasilassa. Lisätietoa mm. seminaariohjelmasta löytyy Sisäilmayhdistyksen verkkosivuilta.Homekoulut kuntoon -seminaari 6.2. sai hyvän vastaanoton eduskunnassa.

Kansanedustaja Raija Vahasalo järjestämän seminaarin alustajina toimivat alan asiantuntijat: koulutusjohtaja Heljä Misukka OAJ:stä, kosteus- ja hometalkoiden ohjelmapäällikkö Juhani Pirinen Ympäristöministeriöstä, erityisasiantuntija Esko Korhonen Kuntaliitosta ja tekninen johtaja Ilpo Peltonen RAKLI:sta. Eduskunnan sivistysvaliokunta on lukuisia kertoja ottanut kantaa homekoulujen kiireellisen korjaustarpeen puolesta. Seminaarin saama hyvä vastaanotto oli osoitus siitä, että asenteet ovat pikkuhiljaa muuttumassa ja talkooväen sinnikäs työ on huomattu.

Lähiviestintää rakennusalan ammattilaisille -koulutuskiertue alkaa keväällä.
Jatkokoulutushankkeen tavoitteena on syventää rakennusalan ammattilaisten asiantuntemusta omakotitalojen kosteusvaurioiden syistä ja yleisistä riskirakenteista, lisätä heidän osaamistaan vaurioiden korjaamiseen liittyen sekä painottaa rakennuksen säännöllisen huollon merkitystä. Hankkeen takana ovat Kosteus- ja hometalkoot, Rakennusmestarien Säätiö ja Rakennusmestarit ja –insinöörit AMK RKL. Seuraa ilmoittelua RKL:n nettisivuilta.
STOP HOMEELLE!
Kosteus- ja hometalkoot on viisivuotinen valtakunnallinen ohjelma, joka tarttuu järein keinoin rakennuskantaamme piinaavaan ongelmaan. Talkoiden tehtävänä on saattaa alkuun maamme rakennuskannan tervehdyttäminen, vähentää kosteus- ja homevaurioiden aiheuttamia haittoja ja estää uusien vaurioiden syntyminen. Jättityömaata koordinoi ympäristöministeriö ja talkoot jatkuvat vuoteen 2014 asti. Mukana on jo satoja asiantuntijoita sekä kymmeniä toimijoita ministeriöistä yrityksiin ja oppilaitoksista järjestöihin. Uutiskirje Maili talkoisiin kertoo talkoiden tuoreimmat kuulumiset - tervetuloa mukaan!

Ympäristöministeriö
PL 35, 00023 Valtioneuvosto
Käyntiosoite: Kasarmikatu 25, 00130 Helsinki
Puh. 020 610 100 (vaihde)