Tulosta
 

Kesäkuu 2013

Kosteus- ja hometalkoiden uutiskirje nro. 17
Kuivaa kesää!

Tätähän me kaikki toivomme rakennus- ja korjaustyömailla. Ettei tarvitsisi levitellä pressuja aamuin illoin ja pelätä rakenteiden kastumista.

Lue pääkirjoitus
Homeongelmat historiaan -kiertue tuo kaivattua hometietoa kuntiinKosteus- ja homevaurioiden aiheuttamat taloudelliset ja terveydelliset haitat herättävät kasvavaa huolta erityisesti kunnissa. Vaurioita on suhteellisesti eniten kuntien omistamissa rakennuksissa, kuten kouluissa, päiväkodeissa ja sairaaloissa. Kosteus- ja hometalkoot ohjaa yhteistyössä Kuntaliiton kanssa kuntapäättäjiä saamaan kosteus- ja homeongelmat hallintaan kesäkuussa alkaneella laajalla Homeongelmat historiaan -koulutuskiertueella.

Lue lisää »

Työmaan kosteussuojaus suurennuslasin alleRakennustyömaiden kosteussuojaus on tärkeää, jotta ennaltaehkäistään kosteus- ja homevaurioiden syntyminen rakennusmateriaaleissa. Työmaiden kosteussuojaukseen on tänä vuonna syntynyt RATU-kortti sekä sen tueksi rakennusalan ammattilaisille ja omakotitalonrakentajille suunnattu diasarja. Talkoohankkeeseen osallistuivat Mittaviiva Oy sekä Talonrakennusteollisuus ry ja Rakennustietosäätiö.

Lue lisää »

Tutkimusohje betonilattioiden muovipäällysteiden korjaustarpeen arviointiinItä-Suomen yliopiston Aducatessa on valmistunut Hanna Keinäsen opinnäytetyönä tutkimustapaohje betonirakenteisten lattioiden muovipäällysteiden korjaustarpeen arviointiin.

Lue lisää »
Odotettu LVV-kuntotutkimusopas 2013 on ilmestynytUunituore, odotettu opas lämmitys-, vesi- ja viemäriverkostojen kuntotutkimuksiin on ilmestynyt. Suomen LVI liiton julkaisemaan oppaaseen on koottu alan viimeisin tieto.

Lue lisää »Viestintäväki toimittaa talkoosanomaa eteenpäin”Koko ketju kuntoon” on Kosteus- ja hometalkoiden tavoite, johon tähtäävät talkookumppanit kautta Suomen. Työkaluina eivät tässä toimi kuitenkaan saha ja vasara, vaan viestintä ja vaikuttaminen. Talkookumppaneiden viestintäväestä koottu asiantuntijajoukko vie sanomaa eteenpäin omissa verkostoissaan. Muutaman kerran vuodessa kokoontuva joukko vaihtoi kuulumisia viestintäfoorumissa toukokuun lopulla.

Lue lisää »

Työmaakokous tulee, varaa aika kalenteriin! Tänä vuonna talkooväki kokoontuu vuositapaamiseen Ouluun 31.10.-1.11. Päivien yhteisenä tavoitteena on auttaa kuntia ratkomaan kasvavaa kosteus- ja homeongelmaa sekä tilaajan osaamisen kehittäminen. Luvassa on myös uutta näkökulmaa kosteus- ja homeaiheeseen lahden takaa Ruotsista. Kutsu ilmoittautumisohjeineen tulossa sähköpostitse elokuussa!

Nupit kaakkoon – vinkkejä homehommiin radiosta! Talkoiden tuottama radiokampanja pyörii RadioMedia ry:n 57 eri jäsenkanavalla juhannuksen tienoilla. Lyhyissä tietoiskuissa kerrotaan kosteus- ja hometalkoiden kotisivustosta ja muistutetaan ajankohtaan sopivista huoltotöistä, joiden avulla voi helposti kesälomalla ennaltaehkäistä kosteus- ja homevaurioita niin kotona kuin mökilläkin.

Homekoiratoimintaa Suomessa luotaava lopputyö valmistui. Karoliina Viitamäen Metropolia Ammattikorkeakoululle laatimassa lopputyössä selvitetään, kuinka homekoiratoimintaa voitaisiin selkeyttää ja yrittäjien toimintatapoja yhtenäistää Suomessa. Lisäksi tarkastellaan homekoirien ja ohjaajien osaamisen laadunvalvonnan ja tasontarkastusjärjestelmän kehittämismahdollisuuksia. Tutustu lopputyöhön täällä http://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013052911480.

Harjakaisen ja Piisisen talkoot uusintana kesällä. Suosittu Harjakaisen ja Piisisen talkoot jakaa ennaltaehkäisevää tietoa kosteus- ja homevaurioista uusintajaksoilla kesätorstaisin. Katso  20.6. alkaen MTV3 klo 19.30. http://www.mtv3.fi/talkoot/
STOP HOMEELLE!
Kosteus- ja hometalkoot on viisivuotinen valtakunnallinen ohjelma, joka tarttuu järein keinoin rakennuskantaamme piinaavaan ongelmaan. Talkoiden tehtävänä on saattaa alkuun maamme rakennuskannan tervehdyttäminen, vähentää kosteus- ja homevaurioiden aiheuttamia haittoja ja estää uusien vaurioiden syntyminen. Jättityömaata koordinoi ympäristöministeriö ja talkoot jatkuvat vuoteen 2014 asti. Mukana on jo satoja asiantuntijoita sekä kymmeniä toimijoita ministeriöistä yrityksiin ja oppilaitoksista järjestöihin. Uutiskirje Maili talkoisiin kertoo talkoiden tuoreimmat kuulumiset - tervetuloa mukaan!

Ympäristöministeriö
PL 35, 00023 Valtioneuvosto
Käyntiosoite: Kasarmikatu 25, 00130 Helsinki
Puh. 020 610 100 (vaihde)