Tulosta
 

Syyskuu 2013

Kosteus- ja hometalkoiden uutiskirje nro. 18
Koirat haukkuu, talkookaravaani kulkee

Homekoirat jakavat kuntotutkijat ja isännöitsijät usein kahteen leiriin. Toiset pitävät homekoiratoimintaa silkkana humpuukina ja toiset vannovat koiran kuonon nimeen.

Lue pääkirjoitus
Piisisen kanssa kellarista katolle   
Videovinkit kosteus- ja home- ongelmien ennaltaehkäisyyn
Ennaltaehkäisevää tietoa kosteus- ja homevaurioista on nyt saatavilla käytännönläheisenä videosarjana. Kosteus- ja hometalkoiden tuottamat kymmenen videota neuvovat omakotitalonomistajia ja asukkaita rakennuksen hoidossa. Jorma Piisisen viisaat vinkit kosteusvaurion karkotukseen on julkaistu verkossa osoitteessa www.hometalkoot.fi ja YouTube – kanavalla. Havainnollisissa videoissa käydään läpi kaikki talon osat ja niiden kosteusvaurioille alttiit riskikohdat kellarista katolle.

Lue lisää »

Talkoiden 4. työmaakokous Oulussa 31.10.-1.11. – ilmoittaudu nyt!Suosittu talkooväen vuositapaaminen järjestetään tänäkin syksynä. Puhujina mm. asunto- ja viestintäministeri Pia Viitanen ja erikoisasiantuntija Olle Åberg Ruotsin Boverketista. Työmaakokouksen pääteemana on kuntien tukeminen kosteus- ja homeongelman selättämisessä. Tule antamaan panoksesi talkoiden jatkolle 2014!

Lue lisää »

Kiinteistönvälittäjät ja talkoot yhdessä onnistuneen talokaupan puolestaKiinteistönvälittäjien ja talkoiden yhteistyö tiivistyy entisestään. Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto ry ja talkoot pyrkivät yksissä tuumin lisäämään kiinteistökaupan osapuolten tietämystä kosteus- ja homeasioista. Välittäjät ovat kaupanteossa avainasemassa tiedonjakajina ja asiantuntijoina.

Lue lisää »

Sisäilma-asiantuntijat mukaan Senaatti-kiinteistöjen rakennus- hankkeisiinSenaatti-kiinteistöissä on yhteistyössä laajan kumppaniverkoston kanssa pohdittu sisäilma-asiantuntijan tehtäviä rakennushankkeissa. Työpajojen tuloksena syntyi yksityiskohtainen tehtäväluettelo rakennushankkeen eri vaiheisiin. Pilottiprojektissa sisäilma-asiantuntijan mukanaolosta on saatu positiivista palautetta.

Lue lisää »

Talkooväkeä mukana RAKLIn hankintaklinikassaRAKLI käynnistää syyskuussa hankintaklinikan, jossa etsitään tapoja johtaa uudis- ja korjausrakennushankkeita niin, ettei kosteusvaurioita syntyisi. Projektiin osallistuu laajasti rakentamisen laadun parantamisesta kiinnostuneita toimijoita rakennuttajista rakentajiin. Senaatti-kiinteistöt on mukana kehittämässä käytännönläheisiä toimintamalleja siihen, miten kosteudenhallinta pitäisi rakentamisprosessin eri vaiheissa huomioida.

Lue lisää »

Tiedätkö talosi korjaustarpeet?
Valtakunnallinen Hyvän talonpidon Road Show starttaa syksylläOmakotiliiton valtakunnallinen Hyvän talonpidon Huoltokonseptikiertue pientaloasukkaille alkaa lokakuussa Helsingistä ja päättyy keväällä 2014 Uudellemaalle. Road Shown tavoitteena on kannustaa asukkaita kiinnittämään huomiota mm. asumisen laatuun, terveellisyyteen, taloudellisuuteen ja turvallisuuteen.

Lue lisää »THL:n talkootiimi ponnistelee terveiden talojen puolestaTerveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n laaja asiantuntijajoukko vaikuttaa aktiivisesti useissa eri Kosteus- ja hometalkoiden hankkeissa ja työryhmissä. Parhaillaan THL työstää yhteistyössä muiden terveydenhuollon ammattilaisten kanssa sisäilma- ja erityisesti kosteus- ja homeongelmiin liittyvää koulutusta terveydenhuollon ammattilaisille.

Lue lisää »

Homeongelmat historiaan -kiertue jatkuu kunnissa. Konkreettista apua kuntien kosteusongelmien ratkomiseen tarjoava koulutuskiertue kunnanhallituksen ja kunnanvaltuuston jäsenille sekä kuntien teknisen toimen asiantuntijoille jatkuu syksyllä. Kuntaliiton, FCG:n ja Kosteus- ja hometalkoiden yhteinen kiertue poikkeaa syyskuussa Turkuun, Poriin ja Tampereelle. Lokakuussa ovat vuorossa Kouvola, Lappeenranta, Mikkeli ja Jyväskylä. Katso tarkemmat päivämäärät ja lisätietoja Kuntaliiton nettisivuilta.

Rakennusfysiikka 2013 seminaari Tampereella 22.-24.10. kokoaa yhteen alan rautaiset ammattilaiset ja esittelee uusimmat tutkimustulokset sekä hyvät käytännön ratkaisut. Seminaarin järjestävät yhteistyössä Tampereen teknillinen yliopisto, Rakennustekniikan laitos (TTY) ja Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry. Seminaarissa jaetaan myös ensimmäistä kertaa kosteusturvallisen rakentamisen palkinto. Palkinnolla halutaan korostaa rakennusaikaisen kosteudenhallinnan ja rakenteiden kosteusteknisen toimivuuden keskeistä roolia turvallisen, terveellisen ja pitkäikäisen rakennuksen toteutuksessa.

RKL:n maksuttomat koulutustilaisuudet rakennusasiantuntijoille jatkuvat. Ammattilaisille suunnatut koulutukset mm. pientalojen riskirakenteiden kosteusvaurioiden ehkäisemiseen ja korjaamiseen, energiatodistusten laatimiseen ja rakennustöiden kuluttajasopimuksista jatkuvat taas ympäri Suomen maata. Tarkista itsellesi sopiva koulutus sekä ajankohta RKL:n sivuilta ja ilmoittaudu mukaan!
STOP HOMEELLE!
Kosteus- ja hometalkoot on viisivuotinen valtakunnallinen ohjelma, joka tarttuu järein keinoin rakennuskantaamme piinaavaan ongelmaan. Talkoiden tehtävänä on saattaa alkuun maamme rakennuskannan tervehdyttäminen, vähentää kosteus- ja homevaurioiden aiheuttamia haittoja ja estää uusien vaurioiden syntyminen. Jättityömaata koordinoi ympäristöministeriö ja talkoot jatkuvat vuoteen 2014 asti. Mukana on jo satoja asiantuntijoita sekä kymmeniä toimijoita ministeriöistä yrityksiin ja oppilaitoksista järjestöihin. Uutiskirje Maili talkoisiin kertoo talkoiden tuoreimmat kuulumiset - tervetuloa mukaan!

Ympäristöministeriö
PL 35, 00023 Valtioneuvosto
Käyntiosoite: Kasarmikatu 25, 00130 Helsinki
Puh. 020 610 100 (vaihde)