Tulosta
 

Joulukuu 2013

Kosteus- ja hometalkoiden uutiskirje nro. 20
Joulumieltä saa energiapihikin tuhlata

Onneksi suomalainen Joulupukki osaa tulla sisään uksesta eikä kolistele yöllä savuröörissä, kuten amerikkalainen kollegansa. Nimittäin tänä ilmastonsuojelun ja energiansäästön aikana piippu on meillä joulun aikaan kuuma, ja takan lämmityksen jälkeen pelti lyödään kiinni. Siinä olisi pukki lahjoineen jumissa ahtaassa piipussa.

Lue pääkirjoitus

Uusi LVV-kuntotutkimus, tilaajan ohje nyt saatavilla. Rakennustieto julkaisi joulukuun alussa uuden LVI-ohjeen, jossa käsitellään LVV-kuntotutkimusta tilaajan näkökulmasta. Ohjeessa esitetään mm. LVV-kuntotutkimuksen käyttö, laajuus, tilaaminen ja raportointi. Ohje korostaa LVV-kuntotutkijan pätevyysvaatimuksia sekä tilaajan omaa panosta LVV-kuntotutkimuksen onnistumisessa. Ohje on laadittu ensisijaisesti asuinkerrostaloja varten, mutta sitä voidaan hyödyntää myös muiden rakennusten kuntotutkimuksissa. Ohje perustuu Sulvin ja Kosteus- ja hometalkoiden tuottamaan aineistoon ja sen voi ladata Rakennustiedon LVI Net- tai KH Net -palveluista. Se on myös ostettavissa erikseen Rakennustiedon verkkokaupasta parinkympin hintaan. Lisätietoa: Marko Pulliainen, LVI Net -palvelu, marko.pulliainen@rakennustieto.fi

Homekoulutusta terveydenhuoltoon. Kosteus- ja hometalkoot järjesti loka-marraskuussa yhdessä Työterveyslaitoksen, THL:n, STM:n ja Lääkäriseura Duodecimin kanssa lääkäreille ja muille terveydenhoidon ammattilaisille koulutuskiertueen. Koulutuksen tavoitteena oli tarjota työkaluja oireilevan potilaan kohtaamiseen ja sisäilmaan liittyvän ongelman arviointiin erityisesti asunnoissa ja kouluissa.

Terveydensuojelu- ja rakennusvalvontaviranomaisten yhteistyötä kehitetään. Itä-Suomen yliopistolle opinnäytetyönä tehtävässä tutkimuksessa selvitetään, miten rakennusvalvonnan ja terveydensuojelun yhteistyötä voisi tehostaa ja kehittää terveyshaitta- ja sisäilmaongelmatilanteissa. Viranomaisten menettelytavoissa ja yhteistyössä on suuria eroja kuntien välillä. Tervon kunnassa on käynnistynyt pilottihanke ja siellä mm. testataan talkoissa kehitettyä uutta työkalua. Lisää pilottihankkeen etenemisestä seuraavissa uutiskirjeissä.

Haussa rakennusterveys- ja kosteusvaurioasiantuntijoiden koulutuksen rakentaja. Kosteus- ja hometalkoiden tavoitteena on luoda rakennusterveysalalle selkeä ja johdonmukainen koulutuspolku sekä pätevöitymisjärjestelmä, joka sisältää myös pätevien osaajien tietokannan. Hankkeelle etsitään toteuttajaa, joka rakentaa yhteistyöverkoston eri oppilaitosten ja muiden kouluttajien välille, laatii verkoston tarvitseman yhteisen toimintamallin ja organisoi työkalut rakennusterveyteen liittyvän opetuksen järjestämiseen eri organisaatioissa. Oletko se sinä?  Lisätietoa ja hakemus vetämään Hilmasta.

Hometalkoot.fi laajenee – kilpailutus käynnissä. Pientalon omistajille suunnattu talkoiden verkkosivusto www.hometalkoot.fi laajenee ensi vuonna palvelemaan myös kerrostaloasukkaita ja taloyhtiöitä. Tavoitteena on rakentaa kiinnostava, visuaalinen sivusto, josta taloyhtiöiden hallitukset, isännöitsijät ja osakkaat saavat luotettavaa tietoa kosteusvaurioiden ennaltaehkäisystä. Uudelle sivustolle etsitään nyt tuottajaa ja ylläpitäjää. Lisätietoa ja tarjouspyyntö Hilmasta.
STOP HOMEELLE!
Kosteus- ja hometalkoot on viisivuotinen valtakunnallinen ohjelma, joka tarttuu järein keinoin rakennuskantaamme piinaavaan ongelmaan. Talkoiden tehtävänä on saattaa alkuun maamme rakennuskannan tervehdyttäminen, vähentää kosteus- ja homevaurioiden aiheuttamia haittoja ja estää uusien vaurioiden syntyminen. Jättityömaata koordinoi ympäristöministeriö ja talkoot jatkuvat vuoden 2015 loppuun asti. Mukana on jo satoja asiantuntijoita sekä kymmeniä toimijoita ministeriöistä yrityksiin ja oppilaitoksista järjestöihin. Uutiskirje Maili talkoisiin kertoo talkoiden tuoreimmat kuulumiset - tervetuloa mukaan!

Ympäristöministeriö
PL 35, 00023 Valtioneuvosto
Käyntiosoite: Kasarmikatu 25, 00130 Helsinki
Puh. 020 610 100 (vaihde)