Tulosta
 

Huhtikuu 2014

Kosteus- ja hometalkoiden uutiskirje nro. 22
Märästä työmaasta tuli kuuma peruna

Työmaiden puutteellisen sääsuojauksen tiedetään olevan monen kosteusvaurion takana. Sateen kastelema eristysvilla ei kuivu seinärakenteen välissä eikä märkä betoni lattiapinnoitteen alla. Miten työmaa pitäisi suojata, mitä se saa maksaa ja kenen etua suojausmääräyksillä ajetaan?

Lue pääkirjoitus
Terveiden talojen erikoisjoukot – uusi rakennusterveyden koulutusala SuomeenKosteus- ja hometalkoot käynnisti helmikuussa yhdessä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa laajan kaksivuotisen hankkeen kosteus- ja homevaurioalan koulutuksen järjestämiseksi. Tehtävänä on synnyttää yhtenäinen, valtakunnallinen lisäkoulutus- ja pätevöitymisjärjestelmä kosteus- ja homevaurioalan ammattilaisille. RATEKO toimii hankkeen vetäjänä ja vastaa käytännön toteutuksesta yhdessä Suomen Sisäilmakeskuksen kanssa.

Lue lisää »

Rakennustyömailla edellytetään jatkossa sääsuojaustaAsunto- ja viestintäministeri Pia Viitanen kertoi Sisäilmastoseminaarin avauspuheenvuorossaan, että rakennustyömaiden kosteudenhallintaa säädellään jatkossa asetuksella.

Lue lisää »

Seurantaryhmä eduskunnan toimenpidelistaa kirittämäänYmpäristöministeriö asetti helmikuussa seurantaryhmän viemään eteenpäin eduskunnan viime toukokuussa hyväksymää 14 kohdan toimenpidelistaa rakennusten kosteus- ja homevaurio-ongelmien ratkaisemiseksi. Työryhmään on kutsuttu asiantuntijat kaikista aihepiirin vastuuministeriöistä ja sen toimikausi ulottuu vuoden 2015 loppuun asti.

Lue lisää »
Tunnista ja torju TOP 5 kosteusvaurion aiheuttajaaVakuutusyhtiöt korvaavat Suomessa kotitalouksille vuosittain yli 22 000 vesivahinkoa ja korvausten ulkopuolelle jääviä vahinkoja tapahtuu vielä huomattavasti enemmän. Kosteus- ja hometalkoot listasi kansalaisille yleisimmät kosteusvaurion aiheuttajat. Kun kodin ongelmakohdat ovat tiedossa, asukkaat voivat omalla toiminnallaan ennaltaehkäistä kosteusvaurioita ja edistää näin asumisterveyttä.

Lue lisää »

Salon kaupungintalo pullisteli tiedonjanoisista omakotiasujistaOmakotiliiton valtakunnallinen Hyvän talonpidon Huoltokonsepti -kiertue teki yleisöennätyksen Salossa. Kosteus- ja hometalkoiden kanssa yhteinen tapahtumasarja tarjoaa omakotitalonomistajille luotettavaa tietoa energiatehokkaasta korjausrakentamisesta, kosteus- ja homeongelmien ennaltaehkäisystä sekä pientalojen huoltokonseptista. Road Show rantautuu kuluvan vuoden aikana vielä useille paikkakunnille.

Lue lisää »

Homekoirakoiden tasotestausta pilotoidaanHomekoirien suosio kasvaa, mutta alaa leimaa jatkuva keskustelu koirien avulla saatavan tiedon luotettavuudesta. Homekoiratoimintaan kaivattua yhtenäistä tasontestausjärjestelmää lähdetään nyt pilotoimaan talkoohankkeena.

Lue lisää »RATEKO ja Suomen Sisäilmakeskus - koulutuksen yhtenäistämisen tehokaksikkoTerveiden talojen erikoisjoukot -jatkohanketta luotsaavat eteenpäin alan koulutuksen konkarit ja terveellisten talojen puolestapuhujat Juha Krankka RATEKOsta aisaparinaan Helmi Kokotti Suomen Sisäilmakeskuksesta. Tehokaksikon työmaana on luoda Suomeen uusi, sekä oppilaitoksia että opiskelijoita houkutteleva rakennusterveyden koulutusala. Lue lisää »

Ota kantaa rakentamisen kosteusmääräysten uudistamiseen. Ympäristöministeriö valmistelee Suomen rakentamismääräyskokoelman C2-osan uudistusta. Sitä ennen arvioidaan nykyisten määräysten toimivuus. Arvioinnin tueksi on avattu kaikille avoin otakantaa.fi-kysely. Osallistu 18.4. mennessä osoitteessa otakantaa.fi

Turun yliopistoon on perustettu Vantti-täydennyskoulutuskeskus, jonka toiminta käynnistyy kurssilla sisäilmahaitoista kouluissa ja päiväkodeissa. Kurssi pidetään 24.4.2014 ja se on suunnattu koululääkäreille ja -terveydenhoitajille, terveystarkastajille sekä opiskeluterveydenhuollossa toimiville. Lisätietoa ja ilmoittautumiset verkossa.

hometalkoot.fi laajenee! Talkoiden tietopankki pientalonomistajille saa rinnalleen kerrostaloasukkaille ja taloyhtiöille suunnatun version. Syksyllä avautuvalta sivustolta löytyy siis jatkossa käytännönläheistä tietoa kosteus- ja homeongelmien ennaltaehkäisyyn asumismuodosta riippumatta. www.hometalkoot.fi

Kuntien sisäilmaryhmien koulutuspäivässä 9.4.2014 Lahdessa ovat esillä mm. terveydensuojelulain ja -asetuksen muutokset, valtionavustuksen uudet ehdot, kokemuksia sisäilmatyöryhmätoiminnasta eri näkökulmista ja sisäilma-asioista tiedottaminen. Päivän järjestävät Ympäristö ja Terveys-lehti ja STM. Lisätietoa.

Kaikille avoimella kilpailulla haetaan nyt Suomen viihtyisintä ja energiatehokkainta toimitilaa 2014. Suomessa on 283 miljoonaa neliömetriä toimitiloja, joissa ihmiset viettävät suuren osan valveillaoloajastaan. ERA 17 -ohjelman ja Green Building Council Finlandin järjestämä kilpailu haastaa alan toimijoita tarjoamaan yhä energiatehokkaampia ja viihtyisämpiä toimitiloja.

Sisäilmastoseminaari 2014 keräsi jälleen ennätysyleisön. Helsingin Messukeskukseen kokoontui 13.3. peräti 1 400 osallistujaa. Tunnelmia tapahtumasta ja tiivistelmiä puheenvuoroista www.sisailmauutiset.fi.

Rakennustarkastajapäivillä Lahdessa 19.-21.3. käsiteltiin monipuolisesti rakentamisen laatua, muuttuvaa lainsäädäntöä, sähköistä asiointia ja energia-asioita. Talkoiden puheenvuorossa annettiin rakennustarkastajalle 10 käytännön tärppiä, joilla voi edistää homehtuneen rakennuksen saamista käyttökelpoiseksi. www.rakennustarkastusyhdistysrty.fi/59
STOP HOMEELLE!
Kosteus- ja hometalkoot on viisivuotinen valtakunnallinen ohjelma, joka tarttuu järein keinoin rakennuskantaamme piinaavaan ongelmaan. Talkoiden tehtävänä on saattaa alkuun maamme rakennuskannan tervehdyttäminen, vähentää kosteus- ja homevaurioiden aiheuttamia haittoja ja estää uusien vaurioiden syntyminen. Jättityömaata koordinoi ympäristöministeriö ja talkoot jatkuvat vuoden 2015 loppuun asti. Mukana on jo satoja asiantuntijoita sekä kymmeniä toimijoita ministeriöistä yrityksiin ja oppilaitoksista järjestöihin. Uutiskirje Maili talkoisiin kertoo talkoiden tuoreimmat kuulumiset - tervetuloa mukaan!

Ympäristöministeriö
PL 35, 00023 Valtioneuvosto
Käyntiosoite: Kasarmikatu 25, 00130 Helsinki
Puh. 020 610 100 (vaihde)