Tulosta
 

Osaamista tarvitaan hihnan molemmissa päissä


Jussin koiralaumaan kuuluu parsonrusselinterrierikolmikko.

Löytyykö täältä mitään?

Kiinnostavien hajujen perässä mennään myös vapaa-ajalla.
Kuvat: Heljä Kämäräinen
Rajavartiolaitoksen virkakoiraohjaaja Jussi Grönman tunnetaan myös yhtenä Suomen ensimmäisistä homekoirayrittäjistä. Töissä ja vapaa-ajalla häntä pitävät liikkeessä parsonrusselterrierit, joilla jokaisella on oma ”koira-ammattinsa” Jussin taloudessa. Intohimo homekoira-alan kehittämiseen toi miehen mukaan myös talkoisiin.

Jussi Grönman kiinnostui homekoiratoiminnasta vuonna 2004 ja nykyisin mies tekee päivätyön ohessa jo noin 200 homekoirakartoitusta vuodessa. Viime vuosina lisääntynyt kysyntä homekoirapalveluja kohtaan innosti miehen kehittämään koko alan toimintaa.

”Homekoira-ala on ollut varsin villi Suomessa. Nyt tarvitaan yhteiset pelisäännöt ja panostusta koulutukseen, sitä kautta arvostus ja luottamus toimintaa kohtaan saadaan kasvamaan. Tätäkin silmällä pitäen perustimme viime vuonna Suomen Homekoirayrittäjät ry:n”, Jussi kertoo.

Tänä vuonna yhdistys otti tehtäväkseen luoda alalle koirakoiden tasontarkastusjärjestelmän. Toisena tavoitteena on rakentaa yhtenäinen homekoirakoulutus sekä koiralle että ohjaajalle. Tasontarkastusjärjestelmää pilotoidaan kesän ja syksyn aikana ja siihen osallistuu tasontarkastajia sekä pilottiin valitut koirakot eri puolilta Suomea (lue lisää talkoiden sivuilta). Kosteus- ja hometalkoot on yhteistyökumppani ja yksi hankkeen rahoittajista.

Rakennustutkimuksen esitutkija

Jussin mukaan hajukuvan luominen homeista on koiralle helppoa, mutta hajun aiheuttajan löytäminen rakenteista vaikeampaa.

”Huumekätkön tekee ihminen, homeiden kohdalla luonto. Home kasvaa mitä ihmeellisimmissä paikoissa ja riskirakenteita on taloissa hirmuinen määrä”, Jussi huokaa. Hän korostaa koirakon oikeaa työnjakoa ja raportoinnin laadun tärkeyttä. ”Koiran rooli on paikantaa, mistä mikrobien tai homeiden haju tulee. Hyvä homekoiraohjaaja ymmärtää riskirakenteiden merkityksen, osaa lukea omaa koiraansa sekä kirjata havainnot koiran merkkaamista kohdista selkeäksi raportiksi. Silloin homekoira on oikeassa roolissaan eli rakennuksen tutkimuksen esitutkija.”

Homekoirakolle jokainen kiinteistö on erilainen, vaikka niissä olisi samantyyppiset rakenteet eikä koiran kanssa työskennellessä kahta samanlaista keikkaa ole. ”Yhden päivänä aikana voi tutkia aamulla 1800-luvun lopulla rakennetun talon, päivällä 70-luvun talon ja illalla 2000-luvun talon, ja pahimmillaan hometta voi olla jokaisessa. Koiran kanssa työskentelyssä parasta on se, kun vaurioiden syy löytyy ja niitä päästään korjaamaan.”

Osaaminen ratkaisee – ei rotu

Jussin homekoiralaumaan kuuluvat parsonrusselinterrierit Tara (2 v.), Raija (1 v.) sekä jo kokenut 4-vuotias Vieno. Homekoiraksi soveltuvat Jussin mukaan useimmat koirarodut. ”Rodulla ei oikeastaan ole väliä, ammattitaito koiran koulutukseen löytyy hihnan toisesta päästä. Paljon käytetään perinteisiä palveluskoirarotuja, itse taas suosin pieniä koiria, jotka mahtuvat myös ahtaampiin paikkoihin.”

Sopivan ikäinen koulutettava on parivuotias koira, jonka villein pentuvaihe on jo takana. ”Tämä on toki pitkälti kiinni rodusta ja siitä, miten intensiivisesti ja millä tavalla koiraa kouluttaa. Se on kuitenkin selvää, että koulutusta tarvitaan jatkuvasti lisää molemmille. Rakennustapa, rakenteet ja materiaalit muuttuvat ja koira on elävä tutkimusväline – valmiiksi ei siis tule koskaan, ei koira- eikä homealalla”, Jussi tiivistää.
Takaisin etusivulle