Tulosta
 

Kesäkuu 2014

Kosteus- ja hometalkoiden uutiskirje nro. 23
Onko arvo yhtä kuin sijainti?

Viime aikoina on keskusteltu paljon siitä, että omakotitalot saattavat osoittautua syrjäseuduilla arvottomiksi. Uutisointi on ymmärrettävistä syistä huolestuttanut monta talonomistajaa. Mutta voiko pelkkä sijainti määritellä talon arvon, kuten uutisointi on antanut ymmärtää, vai voiko taloja arvottaa myös muista syistä?

Lue pääkirjoitus
Talkoot ja Lahti avasivat yhteisen työmaan
Kuinka saadaan kunnan sisäilmakorjaukset onnistumaan?Lahden Tilakeskuksen ja talkoiden yhteisessä hankkeessa suunnitellaan sisäilmakorjauksen onnistumisen varmistava toimintamalli Lahden Tilakeskukselle. Samalla syntyvät käytännössä testatut ja muille kunnille sovellettavat työkalut korjaushankkeen kaikkien vaiheiden hallintaan.

Lue lisää »

Otakantaa luotasi mielipiteitä rakentamisen kosteusmääräysten uudistamisestaYmpäristöministeriö valmistelee rakentamista koskevien kosteusmääräysten (RakMK C2) päivitystä. Valmistelutyön tueksi kerättiin kaikille avoimella kyselyllä näkemyksiä nykymääräyksistä ja niiden uudistustarpeesta. Huhtikuussa päättynyt otakantaa.fi-kysely poiki runsaasti asiantuntevia vastauksia. Tulosten mukaan eniten uudistusta määräyksissä kaipaavat työmaan sääsuojaus ja kosteudenhallinta sekä niiden etukäteissuunnittelu.

Lue lisää »

Maria Nordin:
Jokainen viiva on valintaArkkitehti Maria Nordin opiskelee parhaillaan rakennusterveysasiantuntijaksi RATEKOn koulutuksessa Helsingissä. Jatko-opintoihin innostivat paitsi omakohtaiset karut kokemukset sisäilmaongelmista, myös halu ymmärtää syvemmin arkkitehtuurin merkitystä terveiden talojen rakentamisessa. Koulutus on synnyttänyt jo monta uutta ideaa toimeliaan naisen päässä.

Lue lisää »

Sisäilmasta sairastuneille kokemusasiantuntijoille kysyntääEnsimmäiset Hengitysliiton kouluttamat, sisäilmasta sairastuneet kokemusasiantuntijat ovat valmistuneet. Kokemusasiantuntijoita voi pyytää puhumaan erilaisiin tilaisuuksiin sisäilmasta sairastumisesta. Lisäksi he voivat toimia muun muassa sisäilmasta sairastuneiden ja oireilevien tukihenkilöinä sekä vetää vertaisryhmiä.

Lue lisää »

Mitä kunnan sisäilma-asiantuntija tekee?Sisäilmaongelmien ratkaisemiseen perehtyneiden asiantuntijoiden koulutus alkoi vuonna 1997. Siilinjärvelle ensimmäinen sisäilma-asiantuntija saatiin 2011, mutta mitä tämän ammattilaisen työnkuvaan kuuluu?

Lue lisää »
hometalkoot.fi kasvaa kerrostalon mitallaKosteus- ja hometalkoiden sivusto hometalkoot.fi laajenee. Loppusyksystä julkaistavasta uudesta osiosta löytyy käytännönläheistä tietoa kosteusvaurioiden ennaltaehkäisyyn ja tunnistamiseen myös kerrostaloissa. Maamme kerrostaloista 10-20 prosentissa on välitön kosteus- tai homevaurioon liittyvä korjaustarve, joka usein jää osakkaalta tunnistamatta ja tulee taloyhtiön tietoon vasta, kun vaurio on jo pitkällä.

Lue lisää »

Teltta pystyyn – ja sen alla omakotitalo!Savon ammattiopistosta valmistuu paitsi nuoria osaajia rakennusalalle, myös uutta rakentamisen kulttuuria. Oppilastyönä rakennettavat omakotitalot syntyvät säältä ja kosteusvaurioilta suojassa uuden jättiteltan alla. Kokemukset ensimmäiseltä telttatyömaalta Kuopiossa ovat olleet erinomaisia. Terveiden talojen rakennustavat jalkautuvat opiskelijoiden mukana tulevaisuuden työmaille, uskotaan Savossa.

Lue lisää »

Valtion korjausavustusta hakee ennätysmäärä hankkeitaValtion homekorjaushankkeisiin kohdentamaa avustusmäärärahaa haettiin tänä vuonna ennätysmäärään hankkeita. Tiukentuneilla ehdoilla pyritään nostamaan suunnitelmien ja rakentamisen laatua ja sitä kautta varmistamaan korjaushankkeiden onnistuminen. Avustusehdot täyttävät hankkeet seulotaan kesän aikana.

Lue lisää »

Mikä kumman keke-raksa?Tiukentuvat rakentamismääräykset ja energiatehokkuuden vaatimukset luovat tarpeen kestävän kehityksen sisällyttämiseen myös rakennusalan koulutukseen. SYKLIn vetämä kaksivuotinen Kestävä kehitys rakennusalan koulutuksessa -hanke loi uusia työkaluja oppilaitosten käyttöön ja sen tarjoamiin koulutuksiin osallistui yli 100 opettajaa kautta Suomen. Parhaimmillaan kestävä kehitys on sisään leivottu hyviin rakentamisen käytäntöihin jokaisella työmaalla.

Lue lisää »Osaamista tarvitaan hihnan molemmissa päissäRajavartiolaitoksen virkakoiraohjaaja Jussi Grönman tunnetaan myös yhtenä Suomen ensimmäisistä homekoirayrittäjistä. Töissä ja vapaa-ajalla häntä pitävät liikkeessä parsonrusselterrierit, joilla jokaisella on oma ”koira-ammattinsa” Jussin taloudessa. Intohimo homekoira-alan kehittämiseen toi miehen mukaan myös talkoisiin. Lue lisää »

Homeoppia opettajille. Suomen ympäristöopisto SYKLI Oy järjestää ensi lukuvuonna rakennusalan ammatillisille opettajille sekä atto-aineiden opettajille (matematiikka, fysiikka) suunnattuja, maksuttomia koulutuksia kosteus- ja homeasioista. Viiden lähiopetuspäivän jakso voidaan sovittaa kalenteriin koulutusryhmän tarpeiden mukaan ja SYKLIn kouluttajat tulevat paikan päälle. Kokoa oma parinkymmenen hengen porukka ja ilmoittaudu heti! Projektipäällikkö Mia O'neill, mia.oneill@sykli.fi, puh. 050 586 0284.

Hometalon Hilma radioaalloilla. Talkoiden radiokampanja terveiden talojen puolesta saa jatkoa kesäkuun alkupuolella, kun tapaamme Hometalon Hilman. Valtakunnallinen kampanja kuuluu kautta Suomen kaikilla kanavilla parin viikon ajan.

Energiataloudellisen asumisen palvelukonsepti esittelyssä. SuLA-hankkeen (Sustainable Living Assistant) päätösseminaari pidetään 17.6.2014 hotelli-ravintola Lasaretissa, Oulussa. Maksuttomassa tilaisuudessa on puhujina alan huippuasiantuntijoita Suomesta ja Iso-Britanniasta. Ilmoittautuminen 9.6. mennessä. Lisätietoja kotisivuilta tai Aulikki Suokas, puh. 050 301 3225, aulikki.suokas@oamk.fi.
STOP HOMEELLE!
Kosteus- ja hometalkoot on viisivuotinen valtakunnallinen ohjelma, joka tarttuu järein keinoin rakennuskantaamme piinaavaan ongelmaan. Talkoiden tehtävänä on saattaa alkuun maamme rakennuskannan tervehdyttäminen, vähentää kosteus- ja homevaurioiden aiheuttamia haittoja ja estää uusien vaurioiden syntyminen. Jättityömaata koordinoi ympäristöministeriö ja talkoot jatkuvat vuoden 2015 loppuun asti. Mukana on jo satoja asiantuntijoita sekä kymmeniä toimijoita ministeriöistä yrityksiin ja oppilaitoksista järjestöihin. Uutiskirje Maili talkoisiin kertoo talkoiden tuoreimmat kuulumiset - tervetuloa mukaan!

Ympäristöministeriö
PL 35, 00023 Valtioneuvosto
Käyntiosoite: Kasarmikatu 25, 00130 Helsinki
Puh. 020 610 100 (vaihde)