Tulosta
 

Huhtikuu 2015

Kosteus- ja hometalkoiden uutiskirje nro. 29
Talkootapaamiseen Jyväskylässä 19.-20.5!


Tee se viimeistään 10.4. tästä linkistä ja liity jo yli satapäisen talkooväen joukkoon!
Tutustu ohjelmaan talkoiden uutissivulla. Tervetuloa!


Osaaville riittää töitä korjaustyömaillaRakennusala on talouden notkahtaessa esiintynyt viime ajat synkässä valossa. Uudisrakentaminen sakkaa, mutta sen sijaan korjausrakentaminen kiihtyy. Osaavista korjausalan ammattilaisista käydään jo kovaa kisaa. Tämä näkyy myös talkoiden järjestämissä koulutuksissa, joihin riittää innokkaita opiskelijoita.

Lue pääkirjoitus
Päättäjille oma homeopasRakennukset ovat kuntien merkittävin omaisuuserä, mutta myös kasvava menoerä. Korjausvelka ja sisäilmaongelmat lisääntyvät rakennusten vanhetessa ja kuntaliitosten myötä tuskaillaan myös ylimääräisten, tyhjilleen jääneiden tilojen kanssa. Päättäjät joutuvat ottamaan kantaa toimitilojen kohtaloon monien ristipaineiden alla. Kosteus- ja hometalkoiden uunituore Päättäjän homeopas avaa tietä kohti terveitä taloja ja kannattavaa kiinteistönpitoa.

Lue lisää »

Uudistunut laki- ja asetuspaketti yhtenäistää pätevyysvaatimuksiaYmpäristöministeriön sekä sosiaali- ja terveysministeriön työstämät laki- ja asetusmuutokset lisäävät yhtenäisyyttä rakentamisen ja korjaamisen ohjaukseen. Muutokset vastaavat osittain talkoiden keskeiseen tavoitteeseen saada päteviä osaajia kosteus- ja homevaurioalalle.

Lue lisää
Koulutusmateriaali kosteus- ja homekorjaustyömaiden työnjohtajille ja valvojilleKosteus- ja hometalkoissa on työn alla käytännönläheinen koulutusmateriaali kosteus- ja homevauriotyömaista vastaaville. Kevään kuluessa valmistuvaa pakettia on testattu pilottikoulutuksissa ja vastaanotto on ollut hyvä.

Lue lisääSKOL tuo talkoisiin suunnittelijoiden näkemystäHuoli rakennetun omaisuuden tilasta innosti konsultti- ja suunnitteluyritykset mukaan talkoisiin. SKOL ry:tä talkoiden toimintaryhmässä edustavan Heikki Käkösen mukaan osaamista rakentamisen ketjusta kyllä löytyy, mutta sitä pitää hyödyntää oikein. Lue lisää »


Talkoot onnittelee! Helsingin kaupungin ympäristöpalkinto 2015 myönnettiin talkoiden ohjelmapäällikkönä 2009-2014 toimineelle Juhani Piriselle. Ansioiksi mainittiin mm. sisäilmatiedon ja korjauskäytäntöjen osaamisen yhdistäminen sekä työtä pelkäämätön ote kosteus- ja homevaurioituneiden rakennusten korjaamisurakassa.

RIL:in Rakennusfysiikka 2015 -seminaari
kokoaa jälleen rakennusalan ammattilaiset kuuntelemaan ja keskustelemaan ajankohtaisista rakennusfysiikkaan liittyvistä aiheista. Tampereella 20.-22.10. pidettävään tapahtumaan voi jättää esitelmäehdotuksia 13.5. mennessä.

Osallistu Motivan kyselyyn! Motiva selvittää, kuinka hyvin omakotitalonomistajat ja asukkaat tuntevat rakennusten huoltoa ja ylläpitoa koskevat asiat, ja millaista viestintää ja neuvontaa aiheesta toivotaan. Kysely on avoinna 20.4. asti.

Terve Sisäilma ry:n kampanja #oikeestisairas on meneillään toukokuun loppuun asti. Haastekampanjan suojelijana toimii emerituspiispa Wille Riekkinen ja sen avulla halutaan herättää ajatuksia ja lisätä tietoisuutta sisäilmaongelmien aiheuttamista ilmiöistä.

Hengitysliitto avasi 7.4. sisäilmasta sairastuneiden vertaistukipuhelimen. Palvelu tarjoaa tukea sisäilmasta sairastuneille ja oireileville sekä heidän omaisilleen. Syyskuun loppuun asti kokeiluna jatkuvaan vertaistukipuhelimeen vastataan numerossa 044 407 7010 tiistaisin klo 9–12 ja torstaisin klo 16–19. Lisätietoa www.hengitysliitto.fi.

STOP HOMEELLE!
Kosteus- ja hometalkoot on viisivuotinen valtakunnallinen ohjelma, joka tarttuu järein keinoin rakennuskantaamme piinaavaan ongelmaan. Talkoiden tehtävänä on saattaa alkuun maamme rakennuskannan tervehdyttäminen, vähentää kosteus- ja homevaurioiden aiheuttamia haittoja ja estää uusien vaurioiden syntyminen. Jättityömaata koordinoi ympäristöministeriö ja talkoot jatkuvat vuoden 2015 loppuun asti. Mukana on jo satoja asiantuntijoita sekä kymmeniä toimijoita ministeriöistä yrityksiin ja oppilaitoksista järjestöihin. Uutiskirje Maili talkoisiin kertoo talkoiden tuoreimmat kuulumiset - tervetuloa mukaan!

Ympäristöministeriö
PL 35, 00023 Valtioneuvosto
Käyntiosoite: Kasarmikatu 25, 00130 Helsinki
Puh. 02952 50000 (vaihde)