Tulosta
 

Osaaville riittää töitä korjaustyömailla 
Korjausrakentamiseen käytetty rahamäärä on Suomessa jo ohittanut uudisrakentamisen osuuden. Tulevaisuudessa sen ennustetaan haukkaavan yli 60 % talonrakentamiseen käytetystä rahamäärästä. Syitä on useita: valtaosa rakennuskannastamme on peruskorjausiässä, korjausvelka lisää ongelmia rakennuksissa ja maassamuutto, kuntaliitokset sekä väestön ikääntyminen edellyttävät muutoksia rakennusten käyttötarkoitukseen ja toimivuuteen. Tuoreimmassa rakentamisen tilaa tarkastelevassa selvityksessä (ROTI 2015) rakennuskantamme sai kouluarvosanaksi vaatimattoman 7 ja suunta osoittaa edelleen alaspäin.

Korjausrakentamisessa tarvitaan muutakin kuin rahaa. Tarvitaan lisää osaamista koko ketjuun. Ammattitaitoisista suunnittelijoista, korjaajista ja valvojista on jo nyt kova pula ja heistä käydään tiukkaa kisaa rakennusalan tilaajien kesken. Tämä korostuu työmailla, missä on kyse sisäilmaongelmista tai kosteus- ja homevaurioista. Arviolta 25 000 rakennusalan ammattilaista joutuu vuosittain tekemisiin kosteusvauriokorjausten kanssa. Erikoisosaamisen tarve kasvaa koko ajan kokeneiden ammattilaisten jäädessä eläkkeelle. Talkoiden tekemien laskelmien mukaan vaurioituneiden rakennusten tutkimiseen ja korjaamiseen erikoistuneita osaajia tarvitaan lähivuosina lisää lähes 20 000.

Mikä sitten houkuttelee hakeutumaan alalle? Työllisyysnäkymät ovat varmasti yksi syy uusille tulijoille, mutta monelle se on myös halu kehittää jo olemassa olevaa osaamista. Talkoiden käynnistämät rakennusterveyttä ja korjausrakentamista käsittelevät pilottikoulutukset ovatkin olleet täynnä. Opiskelu on iso investointi paitsi taloudellisesti, myös ajallisesti. Jo ammatissa toimivien elämäntilanteeseen sovitetut, tiiviit ja käytännön työhön tähtäävät täsmäkoulutukset ovat parasta lääkettä osaajapulan nopeaan helpottamiseen. Siksi talkoissa etsitään ja kokeillaan yhdessä eri toimijoiden kanssa uusia tapoja järjestää koulutuksia opiskelijoiden ehdoilla.

Tärkeä porkkana hakeutua koulutukseen ja vahvistaa omaa osaamista on myös pätevyyden osoittaminen. Todistus pätevyydestä avaa ovia vaativampiin ja kiinnostavampiin tehtäviin. Pätevyyttä osaavat vaatia myös yhä useammat tilaajat ja pikkuhiljaa myös lainsäädäntömme alkaa sitä edellyttää. Tärkein merkitys pätevyydellä ja osaamisella on kuitenkin korjaushankkeiden onnistumiselle ja korjausvelan todelliselle vähentämiselle.

Kevään tullen omaa osaamista – ja viitseliäisyyttä – testataan jälleen monien omakotien ja mökkien tee-se-itse remonteissa. Jos ei muuta, niin ainakin työmaan turvallisuus ja sateelta suojaaminen kannattaa opiskella ennen hommiin ryhtymistä. Ja jätetään ne todellista osaamista ja asiantuntemusta edellyttävät hommat niille päteville tekijöille!

Karoliina

PS. Lisää osaamista tarvitsevat myös kiinteistöjen kohtaloista päättävät ja sitä tarjoaa talkoiden uunituore Päättäjän homeopas. Laittakaahan tiedoksi tutuille päättäjille!

Takaisin etusivulle