Tulosta
 

Marraskuu 2015

Kosteus- ja hometalkoiden uutiskirje nro. 33
Koulutuksesta kotoiluun

Alan kuuma tapahtuma- ja koulutussyksy jatkuu, vaikka illat pimenevät. Kuten tämän uutiskirjeen jutuista näkyy, niin alan ammattilaiset, päättäjät kuin tavalliset kansalaisetkin haluavat oppia ennaltaehkäisemään ja korjaamaan kosteus- ja homevaurioita. Yksi talkoiden tärkeimmistä tavoitteista on ollut muuttaa asenteita ja synnyttää tiedonhalua. Tavoite on saavutettu ja se on ollut hienoa huomata.

Lue pääkirjoitus
Terveiden talojen erikoisjoukot
-hanke etenee kohti maaliaSTM:n asumisterveysasetuksessa määriteltiin toukokuussa rakennusterveysasiantuntijan, sisäilma-asiantuntijan ja kosteusvaurion kuntotutkijan pätevyysvaatimukset. Säädösten osalta talkoiden Terveiden talojen erikoisjoukot -hankkeen tavoitteet on lähes saavutettu. Uudet säädökset määrittävät kosteus- ja homevauriokorjauksen erityisalaksi ja niissä on esitetty pätevyysvaatimukset tekijöille. Heitä löytyy jo kentältä ja uusia valmistuu vinhaa vauhtia.

Lue lisää »

Uudet rakennusterveysasiantuntijat ja kosteusvaurion kuntotutkijat valmistuivat RATEKO:staRATEKO:n RTA-koulutusohjelmassa Helsingissä viime vuonna aloittaneista opiskelijoista on tänä syksynä valmistunut 14 rakennusterveysasiantuntijan täydennysopinnot suorittanutta opiskelijaa. Samasta koulutusohjelmasta on valmistumassa useita kosteusvaurion kuntotutkijoita ja myös yksi kosteusvaurion korjaussuunnittelija.

Lue lisää »

Talkoiden tietoiskut päättäjille kiinnostaneet Raaseporista RovaniemelleKosteus- ja hometalkoiden kuntakiertue on vieraillut jo 14 kunnassa eri puolella maata ja uusia tietoiskuja on varattu pitkälle syksyyn. Talkoiden asiantuntijoiden pitämät Kunnan talot kuntoon -tietoiskut ovat saaneet kiinnostuneen vastaanoton kuntapäättäjien keskuudessa.

Lue lisää
Uusi tietopankki rakennustyömaan kosteudenhallintaanLokakuun alussa avattiin uusi, kaikille avoin sivusto Kosteudenhallinta.fi, jolle on koottu tietoa kosteusvaurioiden torjunnasta rakennushankkeessa. Tietopankin sisältö soveltuu niin ammattirakentajien kuin omatoimisten pientalorakentajienkin tarpeisiin.

Lue lisää

Uusi asuinalue sisäilmasairaille suunnitteillaKeski-Suomeen, Petäjäveden Ylä-Kintauden kylään on suunnitteilla sisäilmasairaille, ympäristöyliherkille ja hengityssairaille soveltuva asuinalue, joka on edennyt esiselvitysvaiheeseen. Maailmanlaajuisestikin ainutlaatuisen hankkeen idea sai alkunsa tuki- ja edunvalvontajärjestö Sisäilmasta sairastuneet ry:ssä kypsyneestä pitkäaikaisesta haaveesta.

Lue lisää

Kosteusturvallisen rakentamisen palkinto jaettiin Helsingin ja Oulun rakennusvalvontavirastoilleRakennusfysiikka 2015 -seminaarissa Tampereella jaettu Kosteusturvallisen rakentamisen palkinto osoitettiin tällä kertaa Helsingin ja Oulun rakennusvirastoille. Kumpikin virasto on kehittänyt rakentamiseen liittyvän kosteudenhallinnan parantamiseksi uudet toimintatapamallit.

Lue lisää


Palkittu talkoomies vannoo jatkuvan koulutuksen nimeen

 
Rakennusalan konkari ja talkoiden luottomies, rakennusmestari Matti Eklund jatkaa sinnikästä työtään terveiden talojen puolesta ja haastaa muut talkoolaiset mukaan. Jatkuva opiskelu ja työn laatuun panostaminen on miehen mukaan oikea työkalupakki terveiden talojen Suomeen. Lue lisää


Sisäilmapaja Oulussa 11.-12.11.2015. Oulun Lasaretissa järjestetään jo 7. Sisäilmapaja marraskuun alussa. Loppuunmyydyssä, supersuositussa tapahtumassa asiantuntijat tarjoavat osallistujille rautaisannoksen työkaluja sisäilmaongelmien käsittelyyn.

Miten modernin arkkitehtuurin korjauskohteissa vältetään homeongelmat? Alvar Aalto -säätiön ja talkoiden kanssa yhteistyössä järjestettävä Modernin arkkitehtuurin korjauskurssi 7.-30.1.2016 on tarkoitettu ammatissa toimiville asiantuntijoille. Alvar Aallon ateljeella järjestettävällä kurssilla opitaan, miten modernin arkkitehtuurin korjauskohteissa voidaan välttää kosteus-, home- ja mikrobiongelmia. Lisätietoa kurssista ja sitovat ilmoittautumiset 18.12.2015 mennessä osoitteeseen nina.heikkonen@alvaraalto.fi. Lue lisää

Huono kuntotarkastus voi johtaa kiinteistökaupan purkuun. RIL järjestää 26.11.2015 tilaisuuden, jossa kerrotaan tuoreesta omakotitalokiinteistön kaupan purkuun liittyvästä Korkeimman oikeuden ennakkoratkaisusta. Maksullisessa tapahtumassa käydään läpi, mikä merkitys ja mitä vaikutuksia päätöksellä on kuntotarkastusten, kiinteistökaupanteon ja kiinteistökauppariitojen kannalta. Ilmoittautumiset kaksi viikkoa ennen tilaisuutta RILiin.
STOP HOMEELLE!
Kosteus- ja hometalkoot on viisivuotinen valtakunnallinen ohjelma, joka tarttuu järein keinoin rakennuskantaamme piinaavaan ongelmaan. Talkoiden tehtävänä on saattaa alkuun maamme rakennuskannan tervehdyttäminen, vähentää kosteus- ja homevaurioiden aiheuttamia haittoja ja estää uusien vaurioiden syntyminen. Jättityömaata koordinoi ympäristöministeriö ja talkoot jatkuvat vuoden 2015 loppuun asti. Mukana on jo satoja asiantuntijoita sekä kymmeniä toimijoita ministeriöistä yrityksiin ja oppilaitoksista järjestöihin. Uutiskirje Maili talkoisiin kertoo talkoiden tuoreimmat kuulumiset - tervetuloa mukaan!

Ympäristöministeriö
PL 35, 00023 Valtioneuvosto
Käyntiosoite: Aleksanterinkatu 7, 00100
Helsinki
Puh. 02952 50000 (vaihde)