Tulosta
 

Marit ja Timo kannustavat kouluttautumaan


Työnsä ohella Marit Sivén on toiminut Keski-Uusimaan rakennusmestari- yhdistyksessä jo yli 10 vuotta puheenjohtajana. Hän on järjestänyt ammatillista koulutusta yhdistyksen väelle ja koko Uudenmaan piirille. Kuva: Marit Sivén

Timo Turusella on pitkä kokemus myös rakennusalan opettajan tehtävistä. Kuva: RATEKO
Rakennusalan toimintaympäristö sekä määräykset ja ohjeistukset muuttuvat valtavaa vauhtia. Jatkuva koulutus on kilpailukyvyn elinehto ja monet alan yritykset sisällyttävät sen jo henkilöstöstrategiaansa. Marit Sivén ja Timo Turunen valmistuivat viime vuoden lopulla RATEKO:n RTA-koulutusohjelmasta. Molemmat ovat hankkineet myös rakennusterveysasiantuntijan pätevyyden eli henkilösertifikaatin. RTA-koulutuksesta oli Timolle etua myös poikkeuksellisen vaativan kosteusvaurion korjaustyön suunnittelijan pätevyyden saamisessa.

Yrityksemme strategiaan kuuluu, että kaikkien pitää kehittää itseään. On pysyttävä ajan hermoilla ja se edellyttää lisäkoulutusta, kertoo toimitusjohtaja Marit Sivén Matti Eklund Oy:stä. Hänellä on kokemusta kosteus- ja homevaurioiden tutkijana, korjaustöiden suunnittelijana ja projektinjohtajana 18 vuoden ajalta.

RTA-koulutus on hyvin laaja ja tarjoaa kaikille jotain. Itselläni vahva puoli on käytännön kosteus- ja homevauriokorjaaminen, ja nyt syvensin mikrobiologian osaamista. Valmistumisen jälkeen on tärkeää, että anoo myös pätevyyden. Ulkopuolisen tahon, kuten VTT:n toteamalla pätevyydellä on painoarvoa ulospäin, tietää Sivén.

Pätevyydestä kilpailuetua

Timo Turunen toimii korjausrakentamisen toimialapäällikkönä Ramboll Oy:ssä. Yli 20 vuotta sisäilmaongelmiin ja kosteusvaurioihin liittyviä tutkimus- ja korjaushankkeita vetäneen Timon kimmokkeena jatkokoulutukseen oli halu laajentaa osaamista korjaushankkeen kokonaisuudesta.

Tänä päivänä selvitystyöhön liittyy rakennustekniikan lisäksi paljon muutakin ja ratkaisun löytäminen edellyttää moniammatillista yhteistyötä. RTA-koulutuksessa oppii ymmärtämään muidenkin näkemyksiä ja hyödyntämään erilaista osaamista monimutkaistuneessa selvitystyössä.

Timon kokemuksen mukaan FISE Oy:n myöntämä kosteusvaurion korjaussuunnittelijan pätevyys ja VTT Expert Services Oy:n myöntämä rakennusterveysasiantuntijan sertifikaatti lisäävät kilpailukykyä etenkin julkisissa hankinnoissa, joiden parissa mies itse toimii. Uudet ohjeet ja asetukset edellyttävät rakennusalan osaajilta uusia kosteusvaurion korjaustyön pätevyyksiä. Valitettavasti uudet asetukset ovat kentällä huonosti tunnettuja, tieto kulkee hitaasti ja siitä tulee jatkuvasti palautetta, harmittelee Turunen.

Marit ja Timo muistuttavat, että pätevyyksistä hyötyvät sekä ala että asiakas. Rakennusala tarjoaa monipuolisia ja haastavia tehtäviä, mutta edellyttää syvällisempää osaamista kuin parikymmentä vuotta sitten.

Kouluttautumiseen kannattaa satsata. Pätevöitymisen avulla varmistutaan siitä, että ammattilaiset ovat kouluttautuneet ja saaneet yhdenvertaista ja viimeisintä tietoa suunnittelu- ja korjaustyön tueksi. Pitää olla myös aidosti kiinnostunut siitä mitä tekee, silloin työ, sen tulos ja asiakastyytyväisyys paranevat huomattavasti, konkarit kannustavat nuoria alalle tulijoita.

Takaisin etusivulle