Tulosta
 

Korjaa ennen kyyneleitä

15.11.2011
Tähän lauseeseen kiteytyy Kosteus- ja hometalkoiden viesti. Yli puolet maamme kansallisomaisuudesta on kiinni rakennuksissa. Rakennuskannan kasvava korjausvelka on suuri syy myös kosteus- ja sisäilmaongelmiin, joiden kanssa me talkoolaiset taistelemme. On siis korkea aika ryhtyä korjaamaan ja huoltamaan talojamme ennen kyyneleitä!

Suomeen on perustettu Homepakolaiset ry -niminen yhdistys. Se, että tällainen yhdistys maahamme perustetaan kertoo karulla tavalla siitä, miten vakavan ongelman kanssa olemme tekemisissä. Osa sisäilman epäpuhtauksille altistuvista ihmisistä herkistyy niin pahasti, että heillä on vaikeuksia löytää edes riittävän puhdasta asuntoa, saati sitten työpaikkaa. Heidät olisi tietysti helppo leimata höperöiksi, ja niin on monin paikoin tehty. Maamme johtavat sisäympäristöön erikoistuneet lääkärit uskovat kuitenkin oireiden olevan aitoja ja sisäilmasyntyisiä, miksi emme siis me uskoisi. Kysymys kuuluukin: mitä tehdä tälle yliherkistyneiden joukolle? Kuka heitä voi auttaa ja miten? Myös Kosteus- ja hometalkoissa pohditaan ratkaisuja tilanteeseen ja hyviä ehdotuksia otetaan vastaan!

Kosteus- ja hometalkoisiin osallistuvien joukko on iloksemme kasvanut jatkuvasti, asia on päässyt vahvasti esiin julkisuudessa, ja muutoksen välttämättömyys aletaan jo tunnustaa laajalti. Talkoot tervehtii ilolla sitä aktiivisuutta, jolla rakennus- ja kiinteistöalan järjestöt ovat viime aikoina heränneet talkoiden sanomalle. Monissa työryhmissämme on havaittu, että suurista ja tärkeistä asioista sekä viranomaiset ja terveysjärjestöt että rakennus- ja kiinteistöalan järjestöt ovat kaikki yhtä mieltä: home- ja muut sisäilmaongelmat pitää saada vähenemään ja ne voidaan saada vähenemään.

Se on hyvä, mutta herääminen asiaan ei vielä riitä. Tarvitaan konkreettisia muutoksia toimintatapoihin ja asenteisiin, lisää osaamista ja tietoa koko ketjuun. Talkoissa näitä työkaluja ja uusia toimintamalleja syntyy nyt urakalla. Niiden käyttöönotossa viestintä on tärkeä työkalu. Kun ymmärrys lisääntyy, myös halu muutokseen kasvaa.

Yksi viestinnän kanava on tämä uutiskirje, jonka jakelu nyt talkooväen pyynnöstä laajenee. Aiemmat uutiskirjeet on suunnattu lähinnä talkooverkostolle, mutta nyt Maili talkoisiin -kirjeen voi lukea myös talkoiden nettisivuilla osoitteessa www.hometalkoot.fi ja kirjeen voi mielellään lähettää eteenpäin omille sidosryhmilleen. Tässäkin numerossa on kiinnostavaa asiaa mm. asuntokaupan turvan parantamiseen tähtäävästä talkoohankkeesta."Tarkasta talosi, nuku yösi."

Takaisin etusivulle