Tulosta
 

Uusittu ohje homeettomaksi siivouksesta ja irtaimiston puhdistuksesta valmistunut

15.11.2011

YHA Kuvapankki / Pentti Hokkanen

Työterveyslaitoksen laatimaa homesiivousohjetta on täydennetty osana Kosteus- ja hometalkoita. Uusittuun ohjeeseen on lisätty uutta tietoa puhdistusmenetelmien kehittymisen myötä. Ennen remonttia ja sen aikana tehty kunnollinen suojaus vähentää ja helpottaa korjausten jälkeen tarvittavaa homeettomaksi siivousta.

Homeettomaksi siivous ja irtaimiston puhdistus ovat kosteus- ja homevaurioremontin viimeinen vaihe. Homeettomaksi siivouksen tavoitteena on päästä eroon homepölystä ja homeen hajusta, ja se suoritetaan varsinaisen rakennussiivouksen jälkeen. Hyvin ja oikein toteutettu siivous varmistaa tilojen käyttäjien onnistuneen paluun korjattuihin tiloihin.

”Homesiivousohje on tarkoitettu käytettäväksi kohteissa, joissa on tehty kosteus- ja homevauriokorjauksia, ja joissa siivoaminen on haasteellista eikä perustason siivous riitä. Uudistetussa ohjeessa rakennetta on selkeytetty ja ohjeeseen on tehty päivityksiä esimerkiksi siivouksen aikaisiin suositeltaviin hengityksensuojaimiin liittyen”, vanhempi asiantuntija Sirpa Rautiala Työterveyslaitokselta kertoo.

Homesiivousohje perustuu Työterveyslaitoksella saatuihin käytännön kokemuksiin ja aiheesta tehtyihin tutkimuksiin. Ohjeen päivityksestä ovat vastanneet Työterveyslaitos ja Suomen JVT- ja Kuivausliikkeiden Liitto ry.

Suojaa myös tekijät

Rakennussiivouksen, homeettomaksi siivouksen ja ilmanvaihtojärjestelmän puhdistusten ajoitus on tärkeää sovittaa keskenään ylimääräisen työn välttämiseksi. Korjausten lopettamisen jälkeen tiloissa tehdään ensimmäiseksi normaali rakennussiivous. Tutkimusten mukaan tavanomaisella rakennussiivouksella ei kuitenkaan saada homepölyä ja homeenhajua poistettua riittävän hyvin.

”Kosteus- ja homevauriokorjausten jälkeisessä siivouksessa tärkeintä on remontin aikaisen pölyn pois saaminen eli niin sanottu pölyttömäksi siivoaminen ja yläpölyjen poistaminen. Siivoamisessa on oltava huolellinen ja myös siivoamisen aikainen suojautuminen tulee muistaa”, Rautiala korostaa.

Homevaurioituneitten rakenteiden purkamisen ja korjaamisen aikana homepölyn määrä sisäilmassa kasvaa merkittävästi. Homepölyn määrä voi kasvaa jopa miljoonakertaiseksi alkuperäiseen tilanteeseen verrattuna. Siksi homepölyn leviämisen estäminen on välttämätöntä. Näin suojellaan puhtaiden alueiden käyttäjien terveyttä sekä tiloja irtaimistoineen. Suojaukset myös vähentävät ja helpottavat korjausten jälkeen tarvittavaa homeettomaksi siivousta. Korjauksen ja siivouksen aikana on tärkeää käyttää henkilökohtaisia suojaimia, joilla estetään homepölyn ja homeen hajun pääsy keuhkoihin, limakalvoille ja iholle.

”Homevaurioituneiden rakenteiden purkamisen aikana on suositeltavaa käyttää asbestipurkamisen kaltaisia menetelmiä. Ohjeita purkutöiden aikaiseen suojautumiseen löytyy esimerkiksi RATU-kortista 82-0383”, Sirpa Rautiala kertoo.

Uusittu ohje homeettomaksi siivouksesta ja irtaimiston puhdistuksesta löytyy mm.Hometalkoiden sivuilta

Takaisin etusivulle