Tulosta
 


Kosteus- ja hometalkoiden uutiskirje nro. 8
Pienistä pisaroista

Pienistä pisaroista syntyy puroja ja lopulta suuria jokia, joskus tulviakin. Tämä pätee kosteus- ja homevaurioissa kahdellakin tapaa. Iso vahinko syntyy rakennukseen usein pikkuhiljaa, huomaamatta, pisara kerrallaan. Niin tapahtuu myös vahinkojen korjaaminen. Talo kerrallaan, sitkeästi ja kärsivällisesti, kunnes viimein saamme elää turvallisissa ja terveellisissä taloissa.

Lue pääkirjoitus.
STOP HOMEELLE!
Kosteus- ja hometalkoot on viisivuotinen valtakunnallinen ohjelma, joka tarttuu järein keinoin rakennuskantaamme piinaavaan ongelmaan. Talkoiden tehtävänä on saattaa alkuun maamme rakennuskannan tervehdyttäminen, vähentää kosteus- ja homevaurioiden aiheuttamia haittoja ja estää uusien vaurioiden syntyminen. Jättityömaata koordinoi ympäristöministeriö ja talkoot jatkuvat vuoteen 2014 asti. Mukana on jo satoja asiantuntijoita sekä kymmeniä toimijoita ministeriöistä yrityksiin ja oppilaitoksista järjestöihin. Uutiskirje Maili talkoisiin kertoo talkoiden tuoreimmat kuulumiset - tervetuloa mukaan!

Työkalupakillinen ehdotuksia kuntien sisäilmaongelmien ratkomiseenKosteus ja hometalkoiden yhtenä tavoitteena on sisäilmaongelmien haltuunotto kouluissa sekä sosiaali- ja terveyssektorin rakennuksissa. Suuri osa rakennusten sisäilmaongelmista aiheutuu kiinteistöjen kunnossapidon puutteista ja huonokuntoisten rakennusten viivästyneistä korjauksista. Suomessa arvioidaan olevan välitön kosteus- ja homevaurioiden korjaustarve noin 1 300 koulussa ja 15 prosentissa hoitoalan rakennusten pinta-alasta. Suuri osa näistä rakennuksista on kuntien omistuksessa. Uunituoreessa selvityksessä ehdotetaan toimia tilanteen parantamiseksi kunnissa.
Lue lisää »

Arkadianmäellä tartuttiin kosteus- ja homevauriokysymykseenEduskunnan tarkastusvaliokunta on puheenjohtajansa, kansanedustaja Tuija Braxin johdolla tarttunut kosteus- ja homevaurioasiaan.
Lue lisää »
Homekoiratoimintaa selkeytetään ohjeilla ja raporttipohjallaSuomessa toimii arviolta noin kymmenkunta homekoirayrittäjää ja kiinnostus palvelua kohtaan on kasvussa. Ylivoimaisen hajuaistinsa turvin homekoira on hyödyllinen kumppani kosteus- ja homevaurioiden kartoituksessa. Monessa kohteessa koirien antamat ilmaisut vaurioista ja niiden tulkinta ovat kuitenkin aiheuttaneet sekaannusta. Talkoissa pian valmistuva hanke selkeyttää homekoirapalvelun sisältöä ja yhdenmukaistaa koiraohjaajien työtä. Tuloksena on syntymässä tilaajille ja homekoiraohjaajille suunnatut ohjeet sekä kartoituspalvelun dokumentointia yhtenäistävä raporttipohja.
Lue lisää »

Lukiolaiset ideoivat ratkaisuja kosteus- ja homeongelmiin INNOlukio-kilpailussa
Kosteus- ja hometalkoot toimi yhteistyökumppanina lukioikäisten INNOlukio-kilpailussa, jossa ideoitiin ratkaisuja arkielämän haasteisiin. Kilpailussa yhteistyökumppanit antoivat aitoja haasteita nuorten ratkottavaksi. Kilpailutöitä kertyi yhteensä 173 , joista 17 toi ideoita Kosteus- ja hometalkoisiin. Parhaat ideat palkittiin stipendein 7. helmikuuta Ylivieskassa. Länsi- ja Pohjois-Suomen lukioille suunnattu keksintökilpailu laajenee ensi vuonna valtakunnalliseksi.
Lue lisää »


TTY:n rakennusfysiikan ryhmän tutkimustyöstä paljon apua talkoisiin

Tampereen teknillisen yliopiston rakennusfysiikan ryhmän tekemä tutkimustyö liittyy tiiviisti Kosteus- ja hometalkoiden aihepiiriin. Kymmenhenkisen tutkijaryhmän näkemys, osaaminen ja tieto ovat mukana monessa talkoohankkeessa.
Lue lisää »


Kuvauskohteita etsitään! Kosteus- ja hometalkoot etsii kuvauskohteita televisiosarjaan. Kohde voi olla jo korjauksen alla oleva rakennus tai se voi olla potentiaalinen kosteus- tai homevauriokohde. Kohteeksi voi ehdottaa omakotitaloa, kerrostaloa tai julkista rakennusta, joka sijaitsee mieluiten Etelä-Suomen alueella. Kohteesta kerrotaan sarjassa siten, että rakennusta, sen omistajaa tai asukkaita ei tunnisteta. Lisätietoja ja ehdotukset 24.2 mennessä: Karoliina Viitamäki, karoliina.viitamaki@ymparisto.fi.

RIL julkaisi uuden mallin kosteudenhallintaprosessin tehostamiseksi ja homevaurioiden estämiseksi. Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL on laatinut uuden ohjeen: RIL 250-2011 Kosteudenhallinta ja homevaurioiden estäminen. Ohje kuvaa toimivan prosessin vaiheet lähtien rakennuttajan tavoitteista ja päättyen rakennuksen käyttäjän tehtäviin. Lisätietoa ohjeesta Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RILin kotisivuilla.

Senaatti-kiinteistöt muistuttaa talkookumppaneita: Senaatin 13 000 kiinteistön muodostama kokonaisuus on käytettävissä, kun halutaan testata uusia kosteus- ja homevaurioita ehkäiseviä menetelmiä tai työkaluja. Senaatilla on myös pitkältä ajalta valtava määrä tietoa rakennuksista ja niiden korjauksista, joista voi olla hyötyä talkoohankkeille. Olkaa rohkeasti yhteydessä talkoomieheemme Senaatissa: Jukka Riikonen, jukka.riikonen@senaatti.fi

Uutta kommentoitavaa talkooväelle! Pera Heikkisen työryhmän koostama Oppimateriaali kosteusvaurioiden riskirakenteista on valmistumassa. Samoin Työterveyslaitoksen laatima Tilaajaohje. Nyt viimeistelyvaiheessa on mahdollista helmikuun ajan antaa kumpaankin materiaaliin kommentteja. Tavoitteena on saada molemmista mahdollisimman käytännönläheinen, käyttökelpoinen materiaali ja kaikki palaute on tervetullutta. Materiaalit voi pyytää nähtäväksi Karoliinalta karoliina.viitamaki@ymparisto.fi


Ympäristöministeriö
PL 35, 00023 Valtioneuvosto
Käyntiosoite: Kasarmikatu 25, 00130 Helsinki
Puh. 020 610 100 (vaihde)