Tulosta
 


Kosteus- ja hometalkoiden uutiskirje nro. 9
Käsi, kädellinen, kätevä – kädetön?

Tämän uutiskirjeen jutuissa saadaan mukavia kuulumisia– muutosta asennepuolella sekä suhtautumisessa kosteus- ja homeongelmiin on tapahtunut. Mutta miten käy, kun pitäisi jotain myös tehdä, jotta talomme pysyisivät kunnossa? Kuka enää osaa edes sahata suoraan, saatikka ymmärtäisi yhä teknisempien talojemme päälle?

Lue pääkirjoitus.
STOP HOMEELLE!
Kosteus- ja hometalkoot on viisivuotinen valtakunnallinen ohjelma, joka tarttuu järein keinoin rakennuskantaamme piinaavaan ongelmaan. Talkoiden tehtävänä on saattaa alkuun maamme rakennuskannan tervehdyttäminen, vähentää kosteus- ja homevaurioiden aiheuttamia haittoja ja estää uusien vaurioiden syntyminen. Jättityömaata koordinoi ympäristöministeriö ja talkoot jatkuvat vuoteen 2014 asti. Mukana on jo satoja asiantuntijoita sekä kymmeniä toimijoita ministeriöistä yrityksiin ja oppilaitoksista järjestöihin. Uutiskirje Maili talkoisiin kertoo talkoiden tuoreimmat kuulumiset - tervetuloa mukaan!

RKL ja talkoot: asiakas ja rakentaja takaisin samaan joukkueeseen

Ahti Junttila, RKL


 ”Pitäisi olla rohkeutta vaatia, että asiat tehdään oikein ja hyvin ja pystyä olemaan ylpeä työstään.”

 – Ahti Junttila, RKL

Kosteus- ja hometalkoot tekee tiivistä yhteistyötä Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL
ry:n kanssa. RKL on ollut mukana talkoissa heti alusta lähtien ja ohjelman edetessä yhteistyö on tiivistynyt entisestään. RKL tuo talkoisiin arvokasta kokemusperäistä tietoa, talkoot puolestaan tarjoaa RKL:lle tuoretta tietoa ja valmista koulutusmateriaalia. Yhteisenä tavoitteena on saada asiakas ja rakentaja takaisin samalle puolelle.

Lue lisää »

Talkoot rakentaa verkkosivuston omakotitalojen kosteus- ja homevaurioiden torjuntaan


YHA Kuvapankki / Tapio Heikkilä

”Tulossa on kiinnostava, visuaalinen ja käyttäjälähtöinen tietopankki.”

–Juhani Pirinen
Kosteus- ja hometalkoot valmistelee parhaillaan uutta omakotitalojen omistajille suunnattua verkkosivustoa, jonka tavoitteena on tukea omistajia talojensa kunnossapidossa ja siten ennaltaehkäistä kosteus- ja homevaurioiden syntyä. Monipuoliselle, käytännönläheiselle sivustolle tulee myös ammattilaisille suunnattu osio oppimisympäristöineen. Ensi syksynä avautuva sivusto on osa talkoiden laajaa kansalaisviestintää.

Lue lisää »

Opas selkeyttämään putkien kuntotutkimusta

YHA Kuvapankki / Pentti Hokkanen

”Uudelle oppaalle on tarvetta, sillä nykyiset ovat jo osittain vanhentuneita”,

Marko Lukkari, SuLVI ry
Suomen LVI-liitto ry on osana Kosteus- ja hometalkoita käynnistänyt
hankkeen, jonka tavoitteena on laatia putkistojen kuntotutkijoille ja tutkimuksien tilaajille opas LVV-kuntotutkimusten toteuttamiseksi ja tilaamiseksi.

Lue lisää »

Senaatin ja TTL:n kehityshanke poiki toimivan sisäympäristöpaketin


 
”Suhtautuminen sisäympäristöasioihin on viimeisten vuosien aikana muuttunut valtavasti.”

– Jukka Riikonen, Senaatti-kiinteistöt
Senaatti-kiinteistöt ja Työterveyslaitos toteuttivat vuosina
2007-2010 hankkeen, jossa kehitettiin Senaatti-kiinteistöjen toimintatapoja sisäympäristön ongelmatilanteissa. Työn tuloksena syntyi paitsi toimivia työkaluja, myös mittava harppaus asennepuolella. Senaatti on aktiivisesti mukana Kosteus- ja hometalkoissa ja tarkoituksena on viedä hyviksi todettuja toimintamalleja eteenpäin niin valtiolla kuin kuntiinkin.

Lue lisää »


Homevaurioituneiden rakenteiden puhdistusohjeet yksiin kansiin

YHA Kuvapankki / Pentti Hokkanen

”Nykyiset puhdistuskäytännöt kentällä ovat hyvin sekavia.”

– Jukka-Pekka Kärki, Suomen Sisäilmakeskus
Homevaurioituneiden rakenteiden korjaamisen lähtökohtana on, että vaurioista kärsineet rakenteet korvataan uusilla rakennus-
materiaaleilla. Aina tämä ei kuitenkaan ole kustannustehokasta tai edes mahdollista. Tällöin rakenteet pyritään puhdistamaan siten, että ne voidaan jättää osaksi korjattua rakennetta. Kosteus- ja hometalkoiden hankkeessa erityyppisten homevaurioituneiden rakennusmateriaalien puhdistustavat kootaan yksiin kansiin.

Lue lisää »SuLVI on talkoissa koko sydämelläSuomen LVI-liitto, SuLVI ry, puurtaa talkoissa
koulutukseen ja pätevyyteen liittyvien asioiden kanssa. SuLVIn urakka jatkuu pitkälle tulevaisuuteen, kun talkoissa tehtyä työtä siirretään käytäntöön koko maan talotekniikka-alan ammattilaisille.

Lue lisää »


Median edustajat homekoulussa.
Talkoot kutsui toimittajat tietoiskuiltapäivään 14.2. Helsingin Annantalolle. Runsaslukuinen osallistujajoukko sai tehoannoksen tietoa kosteus- ja homeasioista. Toimittajat innostuivat myös vilkkaaseen keskusteluun ja uutisotsikoita nähtiin jälleen aiheesta seuraavien päivien aikana.

Viittä vaille valmiita työkaluja. Talkoissa on valmistumassa tukeva nippu käytännön työkaluja kosteus- ja hometyömaille. Muun muassa Työterveyslaitoksen Tilaajan ohje sisäilmasto-ongelman selvittämiseen, Pera Heikkisen joukkueen tekemä laaja opetusmateriaali riskirakenteiden tunnistamiseen ja tutkimiseen sekä Paavo Keron työstämä KAS-lomake korjaushankkeiden arviointiin ja seurantaan ovat viimeistä silausta vaille ja esitellään talkoiden seuraavassa uutiskirjeessä.

Hei talkoolainen! Talkoohankkeiden vetäjät ja asiantuntijat ovat kysyttyjä puhujia erilaisissa tilaisuuksissa. Talkooväkeä voi bongata kevään kuluessa mm. Sisäilmastoseminaarista, Raksa-messuilla, Ruotsin Örebrossa pidettävässä Sisäilmastokonferenssissa, Rakennusperinnön ja korjausneuvonnan neuvottelupäivillä, TTL:n koulutuskiertueella sekä monissa muissa tilaisuuksissa. Lisätietoa löytyy talkoiden kotisivuilta. Esiintymisiä varten on talkoista olemassa valmista materiaalia (Karoliinalta), joten rohkeasti vain kertomaan talkoosanomaa heti, jos tilaisuus tulee!


Ympäristöministeriö
PL 35, 00023 Valtioneuvosto
Käyntiosoite: Kasarmikatu 25, 00130 Helsinki
Puh. 020 610 100 (vaihde)